Witam serdecznie,
Na początku zalecam zrobić badania np. na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinna Pani skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, stan zdrowia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mniej jednak powinna Pani spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinna Pani unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Dzień dobry,
zwiększenie energetyczności diety można zyskać poprzez wybieranie przekąsek typu: suszone owoce, jogurt, budynie, twarogi, orzechy i nasiona. Do potraw z kasz, makaronów, ryżu, ziemniaków, gotowanych warzyw można stosować dodatek oleju, oliwy, śmietany, świeżego masła.W skład każdego posiłku powinny wchodzić produkty o dużej zawartości białka. Głównymi źródłami pełnowartościowego białka są: chude przetwory mleczne, mleko, ryby, jaja oraz produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych. Dobrym pomysłem jest dosypywanie mleka w proszku, dodawanie jaja, pełnotłustego jogurtu, słodkiej śmietanki do zup, sosów, kisieli. Można stosować także dodatek mięsa lub ryb do zup, omletów. W celu lepszego wykorzystania białka przez organizm zaleca się łączyć produkty roślinne np. zbożowe ze zwierzęcymi.
Proszę pamiętać o 4-5regularnych posiłkach, co 3 godziny oraz wypijaniu 2 l wody w ciągu dnia.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób się odżywiać, aby skutecznie przytyć? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jak się rozsądnie odżywiać, by przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zdrowo przytyć przy zdrowym odżywianiu w wieku 18 lat? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skutecznie mogę przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skutecznie przytyć przy dobrej przemianie materii – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mam szybko i skutecznie przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak 41-latka może przytyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Skuteczne sposoby na przytycie dla 22-latka – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Sposoby na przytycie dla szczupłej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przytyć przy niedowadze? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk