Witam serdecznie:)

Warto wprowadzić kilka zasad. Przede wszystkim spożywać 4-5 posiłków dziennie nie zapominając o śniadaniach. Powinny być spożywane regularnie, co 2,5 - 4 godzin. Ostatni posiłek powinien być spożyty około 2 godziny przed snem. Kolejną zasadą jest urozmaicenie jadłospisu, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych w ciągu dnia. Jako źródła węglowodanów w diecie wskazane jest pieczywo razowe, kasze np. gryczana, otręby. Ograniczyć lub nawet wykluczyć z diety należny cukry proste: cukier, słodycze, ciastka. Źródła pełnowartościowego białka to produkty chude: mleko, mięso, ryby, drób, sery twarogowe czy wędliny. W diecie powinno być więcej surówek i sałatek. Nie zapominajmy również o odpowiedniej porcji warzyw i owoców, szczególnie warzyw, gdyż one dodatków są mniej kaloryczne. Nie podjadajmy miedzy posiłkami. Proszę pamiętać również o podaży wody mineralnej około 1,5 l dziennie. Dodatkowo proszę utrzymywać nadal aktywność fizyczną, która wraz z odpowiednią dietą pomoże w osiągnięciu zamierzonego celu. Jeżeli chodzi o czas przygotowania posiłków to mogą to być kanapki czy sałatki, które zabierze Pani ze sobą do pracy, jogurt z dodatkami lub owoce jako przekąska.
Pozdrawiam

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty