W jaki sposób zgubić tkankę tłuszczową z brzucha?

Witam. Mam 20 lat i ważę 75 kg i mam taki problem ze mam za duzo tłuszczu na brzuchu i nie wiem za bardzo jak z tym walczyć żeby go zgubić ;/ robie brzuszki ( pompki i przysiady tez) i staram sie nie jeść słodyczy i fastfoodów co nie zawsze wychodzi :D i stąd moje pytanie: Co robić żeby to zgubić, co jeść czego nie jeść, może jakieś dodatkowe ćwiczenia robić? Z góry dziękuję za pomoc :)
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam. Nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych że jakieś konkretne produkty przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha. Ważna jest regularność w posiłkach (4-6 posiłków co 2-3 godziny), urozmaicona aktywność fizyczna. Brzuszki warto wykonywać po wcześniejszej rozgrzewce - może to być nawet jazda na rowerze. Z produktów spożywczych mogę zasugerować sok pomidorowy, awokado, grejpfruty, oraz produkty bogate w błonnik (produkty zbożowe z pełnego ziarna), antyoksydanty (warzywa i owoce), wapń (chudy nabiał), nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, orzechy, słonecznik, pestki dyni). Ważne żeby unikać przejadania się i picia napojów gazowanych (w tym piwa).

0

Witam! Nie ma konkretnych zaleceń żywieniowych dotyczących spalania tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe (do diety redukcyjnej) mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty