Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry, o suplementacji wit. B12 w przypadku alergii na kobalt powinien zadecydować lekarz prowadzący.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy uczuleniu na kobalt mogę stosować suplement z witaminą B12? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy witaminę B12 można brać bez konsultacji z lekarzem? – odpowiada Mgr Agata Sieczkowska
- Niedobór witaminy B12 – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznaczają wyniki badania poziomu witaminy D? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Witamina B12 a magnez – odpowiada Magdalena Mroczek
- Osłabienie i kłopoty z chodzeniem przy niedoborze witaminy B12 – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Czy forma metylokobalaminy w proszku jest dobrze przyswajalna u osoby z niedoborem witaminy B12? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy witaminę B12 należy suplementować? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy mogę zażywać b12 w tabletkach? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie mogą być skutki niedobory witaminy B12? – odpowiada Mgr Mariusz Lorenc
artykuły
Niedobór witaminy D i B12 może przypominać objawy depresji
Farmaceuci biją na alarm: chroniczny niedobór wita
Niedobory, które rujnują pracę mózgu. Zobacz składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania
Niedobory witamin i minerałów uszkadzają funkcjono
Wpływ witaminy D3 na przebieg COVID-19. Naukowcy mówią, jak działa
Niemal od początku pandemii SARS-CoV-2 snuto rozma