Witam,

Na początku chciałam zaznaczyć, że mówimy o sztucznym produkcie, więc mimo wszystko nie jesteśmy w stanie określić, jak będzie on wchłaniany w naszym organizmie.
Według norm powinien Pan spożywać 2,4 mikrograma na dobę.

Źródła w diecie wegetariańskiej witaminy B12 to:
- wzbogacone mleko sojowe, pasta do smarowania Marmite.

Teraz pytanie z mojej strony czy wykluczył Pan również jajka i mleko? Bo jeśli nie to nie jest Pan tak bardzo zagrożony niedoborem witaminy B12.

Warto określić poziom witaminy B12 w badaniach, zwrócić uwagę na źródła w diecie, uzupełnić i ponownie powtórzyć badanie. Wtedy pomyśleć o suplementacji.
Co do producentów najlepiej skontaktować się z dobrym aptekarzem w celu ustalenia najczęściej wybieranego suplementu.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty