Witaj. Ja zdecydowanie postawiłabym na dietę lekką, nieobciążającą jelit i żołądka. Taka dieta składa się przede wszystkim z produktów roślinnych, tj. warzywa (mogą być blanszowane, gotowane w wodzie lub na parze, zupy), owoce, soki świeżo wyciskane. Mogą być to również owoce suszone, najlepiej te ekologiczne, niesiarkowane. Do tego półtłusty nabiał, niekoniecznie mleko, ale prawdziwy kefir, jogurt, maślanka, twaróg, serek Grani. Powinnaś unikać wędlin, parówek, kiełbas, wieprzowiny, dmuchanego i sztucznego chleba, serków i jogurtów słodzonych, z dodatkami, wszelkich marynat, konserw, dań z puszek i torebek (zupki), chipsów, cukru i słodyczy, margaryn. Do smarowania pieczywa masło prawdziwe. Jeśli mięso, to gotowany drób, najlepiej od gospodarza, naturalny, nie z marketu, z ferm. Możesz używać dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju lnianego zwłaszcza do warzyw, aby wchłonęły się z nich witaminy A,D,E i K. No i bezwzględnie unikaj alkoholu, tytoniu, mocnej kawy. Do picia woda (średniozmineralizowana), herbaty ziołowe bez cukru, soki świeżo wyciskane, jednodniowe soki, domowe kompoty. NIE napojom gazowanym i dosładzanym. Powodzenia! Ewelina Wieczorek, www.epicentrumzdrowia.pl
Witam. Dieta jest bardzo ważna, nie można dopuścić do wyniszczenia organizmu, łatwiej też będzie wrócić do zdrowia po zakończeniu leczenia.Trzeba oszczędzić chory narząd. Warto również spożywać odpowiednią ilość antyoksydantów. Lekarze często nic nie mówią na temat diety, moja koleżanka, a zarazem pacjentka łagodnie przeszła przez chemioterapię (guz piersi), dobrze się czuła (oczywiście na ile mogła podczas całego leczenia), rozmawiała z innymi pacjentkami, które miały nudności, wymioty, ale sama stwierdziła, że gdyby się tak odżywiała, to też tak by się czuła. Proszę Panią o kontakt mailowy (jeśli oczywiście chciała by Pani), zaproponuję formę porady.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odpowiednia dieta podczas chemioterapii – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Odżywianie podczas chemioterapii – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Jaka dieta podczas odrabaczania? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta przeciwgrzybicza a brak utraty wagi – odpowiada Piotr Pilarski
- Co podawać dziecku do picia w letnie dni? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chemioterapia Cisplafirz a dieta – odpowiada Mgr Agnieszka Kucharska
- Co jeść podczas chemioterapii? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie napoje i soki powinny znaleźć się w diecie kobiety w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta celem przytycia dla 49-latki? – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Graviola - wygląd i smak, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Graviola jest niewielkim drzewem o dużych owocach,
Dieta fosforanowa
Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w dro
Żyje, choć lekarze nie dawali jej szans. Twierdzi, że to dzieki sokom
W lipcu 2014 roku Natasha Grindley usłyszała wstrz