Witam,
jeżeli chodzi o ogólne zasady diety to powinna się Pani skupić
na tym, żeby była to dieta łatwostrawna. Dieta powinna spełniać kilka
ważnych funkcji przede wszystkim nie dopuścić di niedożywienia,
uaktywnić odporność, poprawić przemianę materii a w trakcie chemio i
radioterapii chronić narządy wewnętrzne. I tak
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:
- mięsa konserwowane przy użyciu saletry
- potrawy wędzone
- alkohol
- sól ( w nadmiarze)
- potrawy grilowane
- potrawy smażone
- tłuszcze ( w nadmiarze) chodzi o te pochodzenia zwierzęcego
- cukier i słodycze ( w nadmiarze)
PRODUKTY ZALECANE:
- warzywa kapustne
- marchew, sok z marchwi, warzywa zielone
- pomidory ( ogólnie warzywa bogate w wit C)
- czosnek, cebula, seler
- jabłka
- owoce cytrusowe
- zielona herbata
- jogurty
Po opuszczeniu szpitala dieta powinna być łatwostrawna jak pisałam wcześniej z ograniczeniem tłuszczu. W przypadku wyniszczenia organizmu dieta powinna być bogatsza w białko. Dobór produktów uwarunkowany będzie Pani upodobaniami i Pani
samopoczuciem. Warto wiedzieć, że w trakcie podawana chemii
lub radioterapii może nastąpić chwilowe upośledzenie smaku. Potrawy
będą się wydawały mdłe a nawet mogą być odczuwane jako gorzkie.
Zaleca się stosować przyprawy ziołowe.Gdyby potrawy powodowały wymioty lub
nudności zalecane jest spożywanie potraw zimnych. Słyszałam też
kiedyś o tym, że gdyby pojawił się wstręt do jedzenia świetnie
sprawdzają się lody, które ze względu na kaloryczność nie doprowadzą
do dużego ubytku energetycznego. Podczas samej radio lub chemioterapii
może wystąpić nietolerancja mleka, potraw ze śmietaną, soków
owocowych( zwłaszcza jabłkowego i winogronowego)- warto zaobserwować
które z nich wywołują biegunkę lub inne niedogodności i na pewien
okres wykluczyć je z diety. Gdyby biegunki były częste zaleca się
podawanie potraw z ryżu lub mąki ziemniaczanej. Gdyby wystąpiły
zaparcia- dobrze się nawadniać. W trakcie chemioterapii pamiętać o burakach
( budowa krwinek) ale i żelazie. Tradycyjnie zwiększyć ilość
posiłków a zmniejszyć porcje. W trakcie jedzenia nie popijać- pic na
godzinę przed lub po posiłku. Gotujemy nie smażymy. To chyba te
najważniejsze zasady. W razie pytań proszę pisać.
Trzymając kciuki,pozdrawiam
Witam Panią Serdecznie. Przy chemioterapii powinna Pani stosować zdrową dietę, pieczywo pełnoziarniste, antyoksydanty, witaminy, czyli warzywa, owoce, chude białe serki, dużo wody 2 litry dzienne. Do sałatek dodawać olej lniany, oliwę z oliwek. Należy wystrzegać się tzw. „śmieciowego jedzenia”: Tłustych mięs, węglowodanów prostych w formie słodyczy, cukierków, krakersów. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta podczas chemioterapii – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Endometrioza a dieta – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta po usunięciu woreczka żółciowego - co można jeść, a czego się wystrzegać? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Odżywianie podczas chemioterapii – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Dieta na poprawę nasienia – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaka dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Dieta lekkostrawna a spożywanie warzyw – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń