Jaką dietę stosować przy chorobie pęcherzyka żółciowego?

Jestem po pierwszym ataku pęcherzka żółciowego trwającego wiele godzin. Czekam na zabieg ale termin odległy więc chciałabym ratować się dietą. Dodatkowo jestem na diecie bezglutenowej z powodu nietolerancji. Co mogę jeść? Boję się ponownego bólu i jem tylko chleb z szynka, pomidora bez skóry, gotowaną pierś z kurczaka i zupę z ziemniaków, kopru i marchwi czasem banana. Nie wiem jak rozszerzyc dietę, Proszę o radę.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Dzień dobry, Rzeczywiście dieta u osób cierpiących na problemy z woreczkiem żółciowym powinna być dietą dość restrykcyjną aby uniknąć dolegliwości bólowych i ataków. Nie musi się jednak ograniczać do wymienionych zaledwie kilku potraw. Powinna Pani zastosować się do kilku prostych zasad:
1. Unikać produktów tłustych (nie są więc wskazane tłuste mięsa, wędliny, ser żółe i tłuste sery, żółtko jaja, wszelkie potrawy przygotowywane ze znaczącym dodatkiem tłuszczu jak potrawy smażone)
2. Unikać produktów drażniących przewód pokarmowych - a więc produktów zawierających dużo błonnika (np. produkty pełnoziarniste), produktów ostrych, bardzo kwaśnych, wzdymających warzyw
3. Unikać drażniących napojów jak kawa, herbata, alkohol.
Powinna Pani rozszerzać dietę wprowadzając małe ilości nowych produktów (najlepiej pojedynczo, nie łączyć kilku na raz). Jeżeli po małej ilości nie stwierdzi Pani dolegliwości można je stopniowo zwiększać.
Cenne wskazówki dotyczące żywienia w chorobach dróg żółciwych przygotowali specjaliści ze szpitala w Staszowie. Znajdzie je Pani pod tym adresem: http://www.szpitalstaszow.pl/upload/files/105541-wskazowki-dietetyczne-przy-kamicy-zolciowej-przewleklym-zapaleniu-pecherzyka-zolciowego-oraz.pdf
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty