Oczywiście da się opracować dietę, która będzie wspomagała terapię obu chorób a jednocześnie umożliwiała spadek wagi. Przede wszystkim będzie polegała na włączeniu do diety większej ilości warzyw (trzeba to robić stopniowo, aby nie nabawic się dodatkowo problemów jelitowych). Polecałabym też rozdzielenie makroskładników, tj spożywanie posiłków węglowodanowych osobno, ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu, a posiłków z mięsem osobno (tylko z niewielką ilością warzyw i z naturalnym tłuszczem z mięsa, tj bez dodawania tłuszczu np do smażenia). Najlepiej robic to pod okiem wprawnego dietetyka. Życzę zdrowia :-)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować w cukrzycy? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
- Jaką dietę muszę stosować w cukrzycy? – odpowiada Lek. Agata Kasica
- Jaką dietę mam stosować przy cukrzycy typu 2? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Dieta przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Na jaką dietę muszę przejść? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką dietę stosować w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy powinnam przejść na dietę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaką dietę stosować, żeby nie tyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Karkówka - tłuste, ale zaskakująco wartościowe mięso
Karkówka uchodzi za mięso tłuste i ciężkostrawne,
Najgorsze połączenia w diecie. Spowalniają trawienie, pogarszają cerę i powodują tycie
Niektóre połączenia produktów mogą działać przeciw
Biała kiełbasa - tradycja, która nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem
Biała kiełbasa kojarzy się z tradycją, świętami i