Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 6 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jaki poziom histaminy, antyciał i innych czynników może spowodować zagrożenie wstrząsem anafilaktycznym?

Wiem o histaminie i antyciałach IgE. Jakie inne czynniki wykrywane laboratoryjnie są reakcją organizmu na alergen? Jaka ich ilość jest niebezpieczna?
ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam!

U osoby uczulonej po wniknięciu alergenu do organizmu wytwarzane są przeciwciała klasy E (IgE). Łączą się one z komórkami tucznymi (mastocytami) powodując wydzielanie z nich wielu substancji w tym histaminy. Histamina odpowiada za pojawianie się większości objawów uczulenia w tym groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego. Dla alergików charakterystyczne jest również zwiększone stężenie granulocytów zasadochłonnych (bazofilów). Z komórek tucznych w reakcji alergicznej uwalnia się wiele substancji, mających wpływ na przebieg reakcji uczuleniowej, których nie oznacza się przy standardowych badaniach.

W badaniach krwi można oznaczać stężenie IgE i bazofilów. Histaminy natomiast używa się w testach skórnych przy poszukiwaniu czynników uczulających. Porównuje się reakcje na dany alergen z tą, która zaszła przy kontakcie z histaminą.

Nie zostały wyodrębnione wartości powyższych wskaźników, przy których wzrasta zagrożenie dla życia. Oznaczanie tych parametrów służy do diagnostyki uczuleń. Zagrożenie dla życia może pojawić się przy kontakcie z danym alergenem i wówczas stężenia poszczególnych substancji rosną. Zwykle nie da się przewidzieć wcześniej, kiedy dana osoba zetknie się z alergenem Stopień zagrożenia przy danej reakcji uczuleniowej określa się na podstawie objawów.
O niebezpieczeństwie świadczą m.in. duszność, obrzęk warg, języka, szybkie narastanie dolegliwości. Wówczas należy jak najszybciej udać się na do lekarza.
 

Lekarz.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy