Droga Pani!

Profilaktyka zachorowań na raka jelita grubego obejmuje przede wszystkim stosowanie produktów zawierających błonnik pomagający oczyszczać jelita z niestrawionych resztek pokarmowych. Działanie błonnika jest możliwe przede wszystkim dzięki spożywaniu wody mineralnej. Niezbędne jest picie minimum 2 litrów w ciagu dnia. Błonnik pobiera Pani z produktów pełnoziarnistych (pieczywo, makarony, brązowy ryż), warzyw, owoców, kasz itp. Należy także pamiętać unikaniu produktów grillowanych na węglu, bez tacek i produktach wędzonych. Zawierają one rakotwórcze nitrozaminy. Polecam stosować się do zasad prawidłowego odżywiania, jadać mniejsze porcje posiłków, ale częściej, aby nadmiernie nie obciążać jelit. Należy również utrzymywać odpowiednią masę ciała.
Zachęcam również do stosowania w kuchni przyprawy, jaką jest kurkuma, która wykazuje działanie chroniące przed nowotworami. Jeżeli chodzi o mięsa, to można je jadać, ale należy unikać stosowania mięs tłustych, typu wieprzowina. Nie trzeba jeść mięs codziennie - proszę unikać przede wszystkim smażenia.
W celu uniknięcia nowotworu jelita grubego należy również pamiętać o aktywności fizycznej, która wspomaga ruchy perystaltyczne jelit umożliwiające ich oczyszczanie.

Gdyby miała Pani jeszcze jakieś pytania, to zachęcam do kontaktu!

kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty