Zapytaj lekarza

7 3 2 , 7 4 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Leczenie farmakologiczne ŁZS

Witam wczoraj odbyłem wizytę u dermatologa i chyba mam Łojotokowe zapalenie skóry, dostałem contrahist, tetralysal, aflofarm i po 5 dniach mam przejsc z tej maści na Protopic i tu moje pytanie w ulotce Protopicu wyczytałem ze może powodować on czerniaka, w mojej rodzinie na czerniaka zmarł ojciec, dlatego chciałbym się dowiedziec, czy mogę to zacząć brać czy lepiej nie i isc jeszcze do innego dermatologa w celu znalezienia innego leczenia ? Z gory dziekuje za pomoc.
MĘŻCZYZNA, 22 LAT ponad rok temu

Pierwsza pomoc - poparzenia

Może Pan kontynuować leczenie. U leczonych maścią z tacrolismusem obserwowano występowanie chłoniaków i raków skóry a nie czerniaków. Czerniak u Pana taty oznacza potencjalne odziedziczenie przez Pana skóry, o którą należy dbać i unikać słońca. Nie wzrasta u Pana ryzyko wystąpienia czerniaka.

Specjalista w zakresie chirurgii ogólnej, onkologicznej i estetycznej.
0

Iść do innego dermatologa , zż

Specjalista chirurgii onkologicznej i chirurgii ogólnej. Posiada doświadczenie w diagnozowaniu i wycinaniu zmian skórnych oraz leczeniu czerniaka. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Klinice Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaka Skóry w Centrum Onkologii w Warszawie
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy