Nie mogę uprawiać sportu: jak schudnąć?

Witam. Jestem osobą po przebytej operacji skoliozy. Rocznikowo mam 17 lat. Moja waga wynosi 59 kg. Zanim przebyłam operację, byłam osobą bardzo aktywną sportowo, trenowałam pływanie, jeździłam na rowerze, rolkach oraz grałam w różnego rodzaju gry zespołowe. Jednakże po operacji kręgosłupa zakazano mi na okres ok. dwóch lat uprawiać sport (operację miałam ok. 7miesięcy temu). Mój problem polega na odkładaniu się lipidów. Moja waga jest według lekarza rodzinnego w normie, jednak niepokoi mnie fakt odkładania się tłuszczyku na biodrach, udach i pupie. Bardzo zależy mi, aby pozbyć się nadmiaru ciała. Jest to dla mnie bardzo ważne, nie lubię swojego obecnego ciała. I teraz zapytanie, czy jest jakiś sposób, aby pozbyć się przybyłego ciała, stosując się do zaleceń lekarza ortopedy? Od razu zaznaczam, że nie jem dużo kalorycznych potraw, a mimo to ciągle mi przybywa tego co nie potrzebne. Z góry dziękuję.
17 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!
Po leczeniu deformacyjnym operacji kręgosłupa występują przeciwwskazania do uprawiania sportu. W obszarze usztywnienia konieczne jest uzyskanie dobrego zrostu kostnego. Dlatego musisz się ograniczyć z aktywnością, możesz osobie pozwolić jedynie na spacery o małej intensywności. Tak naprawdę, możemy mieć duży wpływ na naszą masę ciała poprzez dietę. Aktywność fizyczna ma ogromne znaczenie, ponieważ wspomaga spalanie kalorii, buduje mięśnie, zwiększa wiec metabolizm. Ale również poprzez nasze zachowania żywieniowe możemy zwiększyć poziom przemiany materii i stracić odkładającą się tkankę tłuszczową.

W Twojej diecie bardzo ważną rolę powinien odgrywać wapń, ze względu na problemy z układem kostnym. Jego źródłem w żywności są oczywiście mleko i produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, maślanka, sery twarogowe oraz podpuszczkowe. Są również inne, mniej znane źródła. Wapnia dostarczysz jedząc także ciemnozielone warzywa liściaste, nasiona sezamu, produkty sojowe (np. miso, ser tofu), suszone figi, komosę ryżową czy wodorosty.

Proste wskazówki dla Ciebie:
1. Jedz jak najbardziej różnorodne produkty - dzięki urozmaiconemu jadłospisowi będziesz czuła się bardziej najedzona i dostarczysz wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
2. Staraj się kupować jak najmniej przetworzoną żywność, sprawdź ofertę sklepów eko.
3. Wybieraj produkty o dużej zawartości białka - jest ono dla Ciebie ważne ze względu na stan pooperacyjny.  Wybieraj chude mięso, jaja, sery twarogowe oraz źródła roślinne, takie jak fasola, tofu czy komosa ryżowa.
4. Zjadaj 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, kolację zjedz 3 godziny przed snem.
5. II śniadanie i podwieczorek powinny stanowić lekką przekąskę. Możesz zjeść batonik zbożowy bez dodatku cukru, jogurt naturalny, sok warzywny czy garść orzechów.
5. Zmień swoje przyzwyczajenia kulinarne - zrezygnuj ze smażenia w głębokim tłuszczu.
6. Wybieraj produkty z pełnego przemiału (ciemne pieczywo, kasze, makarony żytnie).
7. Postaraj się, żeby w każdym posiłku znalazły się warzywa, najlepiej na surowo.

Poza tym polecam Ci wizytę u dietetyka, który dopasuje jadłospis do Twojego stylu życia i upodobań.

Pozdrawiam,
Anna Kacperska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty