Witam,
z dietetycznego punktu widzenia zalecana byłaby suplementacja kwasu foliowego. Przy PCO często pacjentkom służy dieta bezglutenowa czyli wykluczenie produktów zawierajacych gluten - pszenica, żyto, jęczmień i owies. Zamiast wymienionych zbóż można spożywać amarantus, komosę ryżową, kasze jaglaną i ryż pełnoziarnisty. Warto wzbogacić swoją dietę w warzywa świeże, zwłaszcza zielone, które zawierają dużo kwasu foliowego oraz owoce(proszę pamiętać,że jemy je do godz.16.00). Produkty nabiałowe wybierać pełnozwartościowe i naturalne - ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, sery żółte. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu organizmu - rezygnujemy ze słodkich soków na rzecz wody mineralnej. Mięso chude - kurczak, indyk, wołowina, zaś ryby tłuste - łosoś, śledź, halibut.
Życzę powodzenia!!!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Dodatnia histamina, alergia na trawy oraz żyto – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a starania o dziecko – odpowiada Lek. Krzysztof Bojar
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta przy chorym kręgosłupie i zapaleniu stawu kolanowego – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakie jest ryzyko choroby u dziecka poczętego po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Odstawiłam plastry antykoncepcyjne. Czy mogę się już starać o dziecko? – odpowiada Lek. Magdalena Kowalska