Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niskie stężenie cholesterolu HDL

Witam... Proszę o interpretację wyników badań: wynik (norma): sód (Na+) 141 mmol/L (136 - 145), potas (K+) 4,4 mmol/L (3,5 - 5,1), wapń (Ca+2) 1,30 mmol/L (1,12 - 1,32), wynik (wartości referencyjne): trójglicerydy 113,6 mg/dl (30,0 -150,0), cholesterol 169,4 mg/dl (130,0-200,0), HDL cholesterol 39,7 mg/dl (35,0-70,0), LDL cholesterol 107,0 mg/dl (60,0-130,0). Wiek 26 lat. Proszę o rzetelną i szczegółową interpretację wyników badań... Poza tym proszę odpowiedzieć: czy wynik HDL - 39,7 mg/dl nie jest zbyt niski i jaki to ma wpływ.... jaki mają wpływ poszczególne wyniki badań..... itd. Z góry dziękuję.
ponad rok temu

Zdrowa żywność

Nie ma osoby, która przynajmniej raz nie spotkałaby się ze stwierdzeniem, że jesteśmy tym, co jemy. Żywność, którą spożywamy i trawimy staje się częścią nas samych, jednak wiele osób zapomina o tym i odżywia się niezdrowo.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Przedstawione wyniki - poza jednym parametrem - są prawidłowe i nie wymagają dodatkowego komentarza.

Wspomnianym odchyleniem jest - jak Pan słusznie zauważył - stężenie cholesterolu HDL, zwanego potocznie "dobrym cholesterolem". Jego wartość w przypadku mężczyzn powinna wynosić powyżej 40 mg/dl. Niższe stężenia wiążą się z podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, wynikającym głównie z rozwoju miażdżycy tętnic. Innymi słowy ryzyko, to dotyczy występowania chorób wynikających z rozwoju miażdżycy, do których należą choroba niedokrwienna serca i związany z nią zawał serca oraz udar niedokrwienny mózgu, jak również wszelkie choroby, do których może dochodzić w wyniku zwężenia naczyń tętniczych bądź ich zamknięcia przez fragmenty blaszki miażdżycowej. Procesy takie prowadzić mogą do upośledzenia ukrwienia bądź jego zupełnego odcięcia i następowej martwicy pozbawionego tlenu i substancji odżywczych narządu bądź jego części.

Stężenie HDL niższe niż przytoczona przeze mnie wartość minimalna, nie świadczy o rozwiniętej miażdżycy tętnic ani nawet nie przesądza o jej rozwoju. Stanowi jednak ważny sygnał, mówiący o zwiększonym ryzyku rozwoju choroby. Powinno to skłaniać do zmiany trybu życia, polegającej na uprawianiu regularnej aktywności fizycznej, zdrowej diecie - zawierającej tłuszcze nienasycone a eliminującej nasycone, zastępującej węglowodany proste złożonymi, bogatej w owoce, warzywa, ryby. W przypadku palaczy konieczne jest zaprzestanie palenia. Ważna jest kontrola stężenia glukozy, wartości ciśnienia tętniczego oraz masy ciała.

Pozdrawiam

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy