Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 5 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Obniżony poziom granulocytów w badaniu krwi

Proszę o interpretację wyników morfologii krwi:
WBC 3,29 4-10 L;
NEU 0,95 1,6-6,50 L;
NEU% 28,9 45-65 L;
LYM% 45,7 20-45 H;
MON% 19.2 2-12 H;
BAS% 2.5 0-1 H;
MCH 26,3pg 27-33 L;
HGB ok;
RDWsd 42.9fL 37-57 H;
PDWsd 22,9fL 9-17 H.
Pozdrawiam Asia
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Badania krwi - hematokryt

Oznaczanie hematokrytów to badanie objętości osocza do objętości komórkowych głownie krwinek czerwonych (erytrocytów). Jednym z objawów wzrostu HCT jest nadkrwistość . Więcej o HCT opowie lekarz Łukasz Kowalski.

Witam! W wyniku morfologii zwraca uwagę leukopenia, czyli obniżenie liczby białych krwinek we krwi. Patrząc dalej - zdecydowanie jest zaniżony poziom granulocytów (w prawidłowych warunkach ich liczba powinna być większa niż 1,5 tys/ul, u Pani wynosi 0,9 tys/ul). Taka sytuacja wymaga wnikliwej oceny, ponieważ przyczyny mogą być zarówno błahe jak i poważne. Pierwszy krok to z pewnością wizyta u lekarza rodzinnego. Konieczne jest porównanie wyniku z poprzednimi, dostępnymi wynikami morfologii krwi. Przejściowa granulocytopenia może być związana z niedawno przebytą infekcją. Dlatego też konieczne jest powtórne badanie morfologii za około 2 tygodnie. Proponowałabym przy okazji poprosić o zrobienie rozmazu ręcznego, a także oznaczenie parametrów stanu zapalnego (CRP i OB). Co istotne, lekarz powinien Panią zbadać - ocenić czy nie ma powiększonych węzłów chłonnych, wątroby, śledziony, sprawdzić czy nie ma cech infekcji (obniżony poziom granulocytów może usposabiać do infekcji bakteryjnych). Jeżeli obniżony poziom granulocytów będzie się utrzymywać, konieczna będzie konsultacja hematologiczna (ocena szpiku kostnego), ponieważ należy sprawdzić czy za obniżonym poziomem granulocytów nie kryje się choroba szpiku kostnego. Czasami obniżony poziom granulocytów może być wtórny do przewlekłych chorób infekcyjnych (w takiej sytuacji trzeba zrobić panel badań w kierunku zakażeń - przede wszystkim wirusowego zapalenia wątroby typu B, C, a także EBV, HIV, cytomegalii, toksoplazmozy oraz boreliozy), w innych sytuacjach - schorzeń reumatologicznych. Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy