Dzień dobry,
do prawidłowego działania komórki jajowej, plemnika i zarodka niezbędne jest pobieranie odpowiednich ilości żelaza. Pierwiastek ten uczestniczy w budowaniu odporności organizmu na infekcje, odpowiada za transport tlenu we krwi i proces oddychania komórkowego. Produkty zawierające żelazo to min. pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, drób, orzechy, rośliny strączkowe, warzywa zielone oraz korzeń pietruszki, buraki. Mimo wysokiej zawartości żelaza, pokarmy pochodzenia zwierzęcego (czerwone mięso), nie mają korzystnego działania na płodność.
Dostarczenie organizmowi kobiety odpowiedniej ilości żelaza podczas ciąży, wpływa na właściwe wysycenie noworodka tym pierwiastkiem, prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz wytwarzanie krwi przez płód. Powstająca hemoglobina (barwnik czerwonych krwinek) jest niezbędna do transportu tlenu z płuc do tkanek. Niedobór żelaza u ciężarnej prowadzi do niedokrwistości, obniżenia odporności oraz nawracających infekcji układu moczowego. Ponadto zbyt mała ilość tego składnika mineralnego powoduje niską masę urodzeniową dziecka i sprzyja przedwczesnemu porodowi.
W związku z powyższym polecam odpowiednio przygotować swój organizm na poczęcie dziecka, stosując odpowiednią dietę zapobiegającą niedoborom składników odżywczych.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty