Podgrzewanie jogurtu lub kefiru

Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy kefir lub jogurt można delikatnie podgrzać ? wkładając kubek do rondelka z wodą, podgrzać do temperatury tylko letniej (takiej że nie jest ani zimny ani ciepły) czy utraci wtedy pożyteczne bakterie czy nie?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Tak, można podgrzewać do letniej temperatury. Proszę przy zakupie jogurtu zwracać uwagę na to, czy w składzie znajdują się żywe kultury bakterii, jeśli zależy Pani na ich dobroczynnym działaniu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty