Podwyższone RDW-SD w morfologii

Witam, wykonałem morfologię krwi. Badanie wykazało, że mam podwyższone: RDW-SD (46 fl), RDW-CV (15%), P-LCR (45,3%), monocyty (11%) oraz eozynofile (5,2%). Są to niewielkie odchylenia od norm (podanych na wynikach moich badań), ale stwierdziłem, że wolę się upewnić czy wszystko jest OK, niż niepotrzebnie się zamartwiać. Pozdrawiam Łukasz
MĘŻCZYZNA, 20 LAT ponad rok temu
Lek. Izabela Ławnicka
98 poziom zaufania

Witam! Niestety nie ma takiej możliwości, by zinterpretować wybrane wyniki nie znając pełnego wyniku morfologii. Jeśli jednak są to jedyne nieprawidłowości, najpewniej nie ma powodów do niepokoju. Sugeruję jednak konsultację z lekarzem, który zlecił wykonanie badań.

0
Przemysław Zarzeczny
69 poziom zaufania

RDW-SD jest jednym ze wskaźników czerwonokrwinkowych, które oznacza się w trakcie badania morfologicznego krwi. Jest to odmiana wskaźnika RDW wyrażonego w postaci odchylenia standardowego (stąd oznaczenie literowe „SD”). To parametr pozwalający sprawdzić jak różnej objętości są krwinki czerwone. Badanie jest pomocne między innymi przy klasyfikacji niedokrwistości i szukaniu jej przyczyn. Należy nadmienić, że parametru tego nie należy interpretować samodzielnie, w oderwaniu od pozostałych wartości morfologii krwi. Pojedynczo wskaźnik RDW-SD nie ma znaczenia klinicznego.
Zasadniczym parametrem różnicującym niedokrwistości jest MCV. W przypadku jego wartości poniżej 80 fl mówi się o niedokrwistości mikrocytarnej (zwykle z niedoboru żelaza) a przy wartościach powyżej 100 fl mówi się o niedokrwistości makrocytarnej (często z niedoboru witaminy B12 (kobalaminy) lub kwasy foliowego).
Wchłanianie żelaza można zwiększyć stosując odpowiednią dietę. Czasem mogą pomóc niewielkie zmiany w naszych przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty