Witam sedecznie.
RDW jest wskaźnikiem obrazującym rozkład objętości krwinek czerwonych. W Pani przypadku niewielki spadek tego prametru przy prawidłowym poziomie innych wskaźników czerwonokrwinkowych nie uprawnia nas do rozpoznania jakiegokolwiek schorzenia. Poziom żelaza we krwi jest prawidłowy - mieści się w dolnym zakresie normy, również brak jest cech anemii z niedoboru żelaza w Pani badaniu morfologii krwi. W związku z tym zamiast substytucji farmakologicznej żelaza zalecałbym zastosowanie diety bogatej w ten pierwiastek. Do pokarmów z największą zawartością żelaza należą: podroby, czerwone mięso, drób, ryby. Wskazane byłoby spożywanie dużej ilości soków owocowych w trakcie posiłków - witamina C znacznie poprawia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
RDW-SD jest jednym ze wskaźników czerwonokrwinkowych, które oznacza się w trakcie badania morfologicznego krwi. Jest to odmiana wskaźnika RDW wyrażonego w postaci odchylenia standardowego (stąd oznaczenie literowe „SD”). To parametr pozwalający sprawdzić jak różnej objętości są krwinki czerwone. Badanie jest pomocne między innymi przy klasyfikacji niedokrwistości i szukaniu jej przyczyn. Należy nadmienić, że parametru tego nie należy interpretować samodzielnie, w oderwaniu od pozostałych wartości morfologii krwi. Pojedynczo wskaźnik RDW-SD nie ma znaczenia klinicznego.
Zasadniczym parametrem różnicującym niedokrwistości jest MCV. W przypadku jego wartości poniżej 80 fl mówi się o niedokrwistości mikrocytarnej (zwykle z niedoboru żelaza) a przy wartościach powyżej 100 fl mówi się o niedokrwistości makrocytarnej (często z niedoboru witaminy B12 (kobalaminy) lub kwasy foliowego).
Wchłanianie żelaza można zwiększyć stosując odpowiednią dietę. Czasem mogą pomóc niewielkie zmiany w naszych przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podwyższone RDW-SD w morfologii – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy wzrost RDW może być objawem innego typu anemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Podwyższony RDW – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Niski poziom RDW SD w morfologii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Co może oznaczać podwyższone RDW? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przyczyna obniżonego wyniku RDW-SD przy pozostałych parametrach w normie – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Nieprawidłowe parametry DRW-SD i monocytu – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- RDW-SD a jego wzrost w morfologii – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Co oznacza wskaźnik RDW-SD w morfologii? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Niski poziom hemoglobiny w badaniach krwi – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska