Niski poziom RDW SD w morfologii

Witam Jakiś czas temu zrobiłam badania kwri, cała morfologię oraz glukozę tsh wszystko jest w normie, natomiast zauwazyłam na wymazie krwi iż mam za mało pewnych rzeczy. moje RDW SD wynosi 36 a zakres mam zpaisany 36,4-46,3, PDW 8 zak-9-17,MPV 8,4 zak 9,0-13, P-LCR 10,7 zak 13,0-43,0 czy takie wahanie jest niebezpieczne czy to grozi jakąś chorbą? Proszę o pomoc bo umieram ze strachu
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Lek. Krzysztof Szmyt
88 poziom zaufania

Witam,
Szanowna Pani, jeśli nie ma Pani żadnych objawów, proszę się nie martwić. Wyniki jedynie nieznacznie odbiegają od normy. Proszę jedynie powtórzyć morfologię za kilka tygodni. Pozdrawiam.

0
Przemysław Zarzeczny
69 poziom zaufania

RDW-SD jest jednym ze wskaźników czerwonokrwinkowych, które oznacza się w trakcie badania morfologicznego krwi. Jest to odmiana wskaźnika RDW wyrażonego w postaci odchylenia standardowego (stąd oznaczenie literowe „SD”). To parametr pozwalający sprawdzić jak różnej objętości są krwinki czerwone. Badanie jest pomocne między innymi przy klasyfikacji niedokrwistości i szukaniu jej przyczyn. Należy nadmienić, że parametru tego nie należy interpretować samodzielnie, w oderwaniu od pozostałych wartości morfologii krwi. Pojedynczo wskaźnik RDW-SD nie ma znaczenia klinicznego.
Zasadniczym parametrem różnicującym niedokrwistości jest MCV. W przypadku jego wartości poniżej 80 fl mówi się o niedokrwistości mikrocytarnej (zwykle z niedoboru żelaza) a przy wartościach powyżej 100 fl mówi się o niedokrwistości makrocytarnej (często z niedoboru witaminy B12 (kobalaminy) lub kwasy foliowego).
Wchłanianie żelaza można zwiększyć stosując odpowiednią dietę. Czasem mogą pomóc niewielkie zmiany w naszych przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza. Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Warto preparat popijac sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty