Witam,
Ostatnio często pojawiają mi się "pypcie" na języku. A raczej jeden pypeć w tym samym miejscu lub odrobinę niżej. Przeważnie robiły mim się one, gdy zjadłam np. małe pomidorki koktajlowe i podejrzewałam, że robią się przez to, że są spryskane dużą ilością chemii. Jednak teraz zastanawiam się, czemu akurat zawsze po tej samej stronie języka pojawiają się owe pypcie i czemu coraz częściej.Czym może to być spowodowane? Dziękuję za odpowiedź.
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Po prostu nie jedz pomidorów, bez nich da się żyć.
Prawdopodobnie reakcja alergiczne. Musi ocenić laryngolog.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Narośl na języku u 29-latka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Bolesne krostki na języku – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Co może sugerować plamka na języku? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ugryzienie przez pszczołę w język może nieść za sobą jakieś poważniejsze konsekwencje? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Dlaczego pojawiają się krostki na języku? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy normalne jest takie ich występowanie pod językiem? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- O czym świadczy nalot na języku? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Biało-żółtawy nalot na całym języku i owrzodzenia – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Co znaczy ten język geograficzny? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Opuchnięty język i uczucie poparzenia w gardle – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski