Witam,
Musisz zastanowić się co się zmieniło, że po wcześniejszej redukcji masy ciała, ponownie zaczęłaś tyć.
Optymalne i najskuteczniejsze połączenie, to włączenie diety odchudzającej i zwiększenie aktywności fizycznej.
Nie powinnaś stosować diet odchudzających dostarczających poniżej 1500 kcal.
To minimalna dawka energii, jaką powinnaś zagwarantować organizmowi.
Przykładowe ćwiczenia znajdziesz na www.abccwiczenia.pl
Przeznacz na nie co najmniej 30 minut dziennie ( o ile nie ma ku temu przeciwwskazań).
To, co możesz zrobić to wyeliminować "bomby kaloryczne": cukier dodawany do kawy i herbaty, kolorowe słodzone napoje gazowane i soki z dodatkiem cukru, tłuste wędliny, serki topione, serki typu fromage, feta, sery żółte, tłuste, zawiesiste zupy (śmietanę można zastąpić np. jogurtem 0%), tłuste placki, kotlety, kluski, fast-foody, ciasta, ciasteczka, smażone potrawy (zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz jak gąbka).
Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
-śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
-II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem.
Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły.
Nie można zapominać o śniadaniu.
Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli.
Należy dokładnie żuć każdy kęs.
Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.
Musisz się kierować zasadami:
1. mięso, nabiał - odtłuszczone;
2. napoje - bez dodatku cukru;
3. warzywa - bez ograniczeń;
4. owoce - z ograniczeniem do 1 porcji dziennie ( w diecie odchudzającej);
5. tłuszcze - jeśli margaryny, to typu "light", unikamy smażenia, oleje i oliwę dodajemy jako dodatek (niewielki) do sałatek i surówek;
6. węglowodany - złożone, czyli zawarte w pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym, w razowym makaronie, brązowym ryżu i gruboziarnistych kaszach; należy natomiast unikać węglowodanów prostych, które występują w: białym pieczywie, chipsach, łakociach, fast-foodach;
Napadom głodu zapobiegniesz:
- zwiększając spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa, gruboziarnistych kasz, brązowego ryżu),
- ograniczając spożycie węglowodanów prostych, łatwoprzyswajalnych: cukru, miodu, czekolad, łakoci, białego pieczywa, płatków śniadaniowych z dodatkiem cukru/słodu jęczmiennego,
- dbając o równe odstępy czasowe między posiłkami.
POZDRAWIAM
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie powinnam wykonywać ćwiczenia i jakie diety zastosować? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 20-25 kg w 6 miesięcy? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak zrzucić zbędne kg? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Mam 47 lat, 165 cm wzrostu, 78 kg i niską samoocenę. POMOCY! – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć bez dużego wysiłku fizycznego? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- 70 kg przy 160 zm wzrostu - czy to już nadwaga? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mogę dużo schudnąć bez nadmiernego wysiłku? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Witam. Mam 26 lat,159 cm wzrostu i ważę 70 kg. Chciałabym się dowiedzieć ile prawidłowo powinnam ważyć i jak tego dokonać? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Nastolatka chce schudnąć i jak to zrobić skutecznie w zimie? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak schudnąć 8 kg w pół roku? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska