Poprawa stanu cery i perystaltyki jelit po wyeliminowanie produktów mlecznych

Ostatnio postanowiłam odbyć eksperyment. Od 2 tygodni unikam produktów mlecznych, zastępując je rybami, jajami i wędlinami. Mam wrażenie, że na dzień dzisiejszy trądzik na twarzy i ciele pojawia się rzadziej, a wysypka na rękach i nogach (zrogowacenie okołomieszkowe) się częściowo wygładziła. Waga mi spadła o 2 kg (z 61 kg przy 1.54 m) mimo że nie ograniczałam porcji. Nie miałam też problemów z zatwardzeniem, jak wcześniej. Czy to sama zmiana diety, czy może alergia albo nietolerancja pokarmowa?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam Panią,

Po tak krótkim opisie sytuacji ciężko stwierdzić czy jest to alergia, nietolerancja pokarmowa ale najprawdopodobniej tak. Być może ma Pani skazę białkową lub występują inne reakcje alergiczne. Jeżeli nadal bedzie poprawa należałoby wyeliminować na jakiś czas produkty mleczne. Po pewnym czasie może je Pani stopniowo, powoli wprowadzac i dalej obserwować swój organizm.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty