Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Przyczyną może być niewydolność trzustki, złe wchłanianie w jelicie/jelito drażliwe Znaczenie ma konsystencja, kolor kału oraz substancje w nim zawarte, np. krew lub śluz. Podała Pani zbyt mało danych do postawienia szczegółowej diagnozy, ale wstępnie mogłaby Pani zacząć od ograniczenia glutenu (szczególnie pszenicznego) oraz nabiału na 3-4 tygodnie minimum. Po tym czasie powinna Pani odczuć, czy to pomogło. Zadbałabym również, aby w diecie znalazły się probiotyki - to na początek. Proszę dbać, aby dieta była bogata w owoce i warzywa - najlepiej gotowane al'dente i gotowane całkiem lub pieczone. Unikać smażenia. Co najmniej 7 porcji warzyw i owoców to porcja przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać degeneracji komórek (w tym częściowo nowotworzeniu). Dalsze postępowanie musi być uzależnione od szczegółowej diagnostyki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia, wzdęcia, problemy z trawieniem – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Sposoby na wzdęty brzuch – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wzdęcia i biegunki na zmianę u 90-letniej kobiety – odpowiada Dr Anna Brinken
- Co mogą oznaczać moje wzdęcia? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta a problemy z jelitami i wzdęcia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Biegunki, bulgotanie w brzuchu, skurcze i zaparcia a jelito drażliwe – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy zalecona przez lekarza dawka leku jest prawidłowa? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Częste wzdęcia. Jaką dietę powinienem stosować, by ograniczyć te dolegliwości? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Biegunki, zaparcia, śluz w kale, odbijanie, wzdęcia – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ból pod mostkiem, zaparcia, wzdęcia i uczucie pełności po zmianie sposobu odżywiania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska