Dzień dobry,
Problemy z jelitami, wzdęcia mogą być wynikiem zbyt dużej ilości błonnika w diecie, schorzeń jelit itp.
Czy przyjmuje Pani jakieś suplementy diety z błonnikiem lub otręby? Jeżeli tak to proszę je wyeliminować z diety.
Proszę zapoznać się także z tym artykułem http://portal.abczdrowie.pl/zasady-zdrowego-odchudzania i znajdujące się tam zasady wprowadzić w życie.
Niestety bez przeprowadzenia dokładnego wywiadu nikt Pani nie powie co Pani zaszkodzi, a co pomoże. Nie ma czegoś takiego jak dieta dobra i skuteczna dla każdego. Podstawą zdrowego, trwałego odchudzania jest indywidualnie dobrany program żywieniowy, żeby połączyć skuteczność z dobrym samopoczuciem. Są oczywiście produkty ogólnie uważane za wzdymające (groch, rośliny strączkowe, brokuły, kiszona kapusta itp) ale może np. u Pani to gluten lub jakiś inny składnik pożywienia jest odpowiedzialny za wzdęcia? Wizyta u dietetyka w tym przypadku jest inwestycją we własne zdrowie.
Witam. Aby schudnąć konieczne jest ograniczenie kalorii. Na początek proszę zacząć jeść 5 małych posiłków, dzięki mniejszym, ale częstszym porcjom pokarm na bieżąco się trawi, nie zalega w żołądku. Dieta odchudzająca wiąże się z większą ilością błonnika, który u niektórych osób może zadać dolegliwości, o których Pani pisze. Dlatego konieczne jest go stopniowe wprowadzanie do jadłospisu. Proszę zamiast surowych warzyw jeść gotowane, kasze gruboziarniste (np.gryczana) proszę zastąpić drobną. Należy wybierać ciemny chleb, ale nie taki pełnoziarnisty, tylko np. graham. Proszę te produkty wprowadzać stopniowo, aby organizm miał czas się przyzwyczaić. Stopniowo, jak jucz będzie większa tolerancja wprowadzamy raz na kilka dni surowe warzywa (surówki), grubsze kasze itp. Proszę również pamiętać, aby pić odpowiednią ilość wody, w przeciwnym razie można dopuścić do zaparć. Należy stosować dietę i nie zrażać się początkowym brakiem efektu, wszystko musi potrwać, organizm musi się przyzwyczaić i przestawić na mniejszą porcję jedzenia, która Pani będzie dostarczać.
Witam, opierając się na tym co Pani napisała trudno jest jednoznacznie doradzić. Przyczyn występowania wzdęć i zaburzeń jelitowych jest bardzo wiele, począwszy od nietolerancji na kończąc na stresie jako jednym z możliwych powodów. Przyczyną wystąpienia wzdęć może być nawet guma do żucia. Jeśli nie ma Pani możliwości konsultacji z dietetykiem to proponuję samoobserwację np. zrezygnować z mleka i zastąpić go kefirem lub jogurtem naturalnym a następnym etapem mogłoby być mocne ograniczenie na jakiś czas produktów z glutenem (pszenica, żyto, jęczmień). Nietolerancje na laktozę i gluten to te najczęstsze. Pozdrawiam.
Proszę napisać jakie zmiany Pani wprowadza przy przestawieniu na zdrowe odżywianie. Dużo łatwiej będzie ustalić przyczynę wzdęć. Warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, aby uświadomić sobie jakie błędy Pani popełnia. Często przy zmianie diety pojawiające się wzdęcia są po prostu spowodowane zbyt małej ilości płynów i niedostateczną aktywnością fizyczną. Proszę się zastanowić czy Pani zmiany są wystarczające. Pozdrawiam. Zuzanna Mroczkowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wyeliminować wzdęcia i mieć płaski brzuch? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wzdęty brzuch u szczupłej osoby po jedzeniu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- O czym świadczy powiększenie brzucha i wzdęcia po nabiale i kiszonkach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ciągłe wzdęcia u kobiety – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Zmiana diety a wzdęcia – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Problemy ze zrzuceniem wagi i zespół metaboliczny – odpowiada Dr Anna Brinken
- Zdrowe odżywianie a odchudzanie – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Wzdęty brzuch, bulgotanie i uczucie przelewania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Debridat a problemy z jelitami – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Przyczyny wzdętego brzucha po posiłkach – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Nietolerancja glutenu - objawy, badania, dieta
Nietolerancja glutenu może dawać niejednoznaczne o
Dieta FODMAP - zasady i zastosowanie w zespole jelita wrażliwego
Dieta FODMAP może być pomocna w poprawie stanu zdr
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn