Szanowna Pani,
moim zdaniem, należy cyklicznie zmieniać leki antyrefluksowe. Jest ich kilka grup, działają podobnie.
Jeżeli zachodzi konieczność długotrwałego zażywania tych leków, zawsze staram się je okresowo zmieniać, u swoich Pacjentów. Istnieją, wstępne (nie potwierdzone do końca) badania,, w których okazuje się, iż długoletnie leczenie jednym lekiem (w Pani przypadku esomeprazol) może doprowadzić do poważnych powikłań ze strony błony śluzowej żołądka.
Pozdrawiam, Wojciech Kawiorski
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy nadkwasota żołądka i przyjmowanie leku Emanera oraz choroba wątroby ma wpływ na serce? – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Nadżerkowe zapalenie żołądka i dwunastnicy oraz stosowanie Emanera – odpowiada Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
- Refluks żołądkowo-przełykowy a stosowanie tabletek antykoncepcyjnych – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Prawdopodobieństwo zarażenia salmonellą przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Przeciwwskazania do równoległego stosowania leku Cavinton, Cardura i Emanera – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Refluks żołądkowo-jelitowy a zaburzenia rytmu serca, problemy z oddychaniem i zapalenie górnych dróg oddechowych – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Objawy i przyczyny refluksu – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Zagrożenia płynące z długotrwałego przyjmowania leków IPP – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Nocne nudności, zgaga i trudności z przełykaniem a refluks żołądkowo-przełykowy – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
- Łączenie leków przy chorobach układu pokarmowego – odpowiada Dr n. med. Wojciech Kawiorski
artykuły
Ranigast - skład i działanie, wskazania, przeciwwskazania, dawkowanie, skutki uboczne
Ranigast przyjmowany jest przez pacjentów, u który
Gaviscon - działanie, wskazania, stosowanie i skutki uboczne
Gaviscon jest produktem leczniczym dostępnym w for
Zgaga - przyczyny, objawy, leczenie
Zgaga jest subiektywnym odczuciem pieczenia w prze