Diagnostyka reumatologiczna ma tutaj znaczenie, może trzeba poszukac specjalistycznego ośrodka
Proszę koniecznie udać się do lekarza reumatologa celem diagnostyki,
Wiem.
Brak informacji z Państwa strony czy była wykonana diagnostyka laboratoryjna z krwi oraz diagnostyka obrazowa, jeśli tak to jakie były parametry w diagnostyce laboratoryjnej oraz w badaniach obrazowych.
Wracając do zadanego pytania przyczyną opisanych dolegliwości w obrębie stawów może być niedobór niektórych witamin. Niewystarczająca podaż lub zaburzenia wchłaniania witamin: C, E, D, K, prowitaminy A oraz witamin z grupy B szczególnie B1 i B6 mogą wywoływać sztywność, bolesność czy ograniczoną ruchomość stawów. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu — białka, które stanowi naturalny składnik tkanki łącznej występującej w stawach, kościach i mięśniach. Kolagen odpowiada za nawilżanie stawów, zapobiega sztywnieniu i obrzękom, opóźnia procesy degradacji stawów. Witamina E jako silny antyoksydant niweluje powstawaniu wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób (także układu ruchu), przeciwdziała również usztywnieniu włókien kolagenowych. Witaminy B1 i B6 zapobiegają zapaleniom i degradacji stawów. Najnowsze badania pokazują, że przed degradacją stawów (szczególnie u osób w podeszłym wieku) chroni odpowiedni poziom witaminy K. Z kolei witamina D mobilizuje układ odpornościowy do walki i może zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych w obrębie stawów. Wsparciem dla układu immunologicznego jest także prowitamina A.
Co jeść, by zapobiegać bólom stawów?
Przede wszystkim należy unikać artykułów zakwaszających organizm i wysoko przetwarzanej żywności. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć zaś produktów odpowiadających za dobry stan kości, stawów i mięśni.
Witamina C – czarna porzeczka, papryka, cebula, kiwi, brokuły.
Witamina E – orzechy, ziarna zbóż, kiełki pszenicy, oleje.
Witamina D - tłuste ryby morskie.
Witaminy z grupy B – nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża, orzechy, podroby.
Prowitamina A – marchew, morele, szpinak, kapusta.
Witamina K - jarmuż, brokuły, szpinak.
Witaminy na bolące stawy w postaci suplementów to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów, o ile naturalne metody zawodzą. O włączeniu suplementacji powinien zawsze po wywiadzie z pacjentem i analizie wyników badań.
Zachęcam w pierwszej kolejności diagnostykę laboratoryjną z krwi w tym witaminy oraz diagnostyka obrazowa.
”Lepiej zapobiegać niż leczyć” - prawda stara jak świat. Dlatego zdrowy tryb życia oparty na zbilansowanej diecie, aktywności ruchowej, unikaniu stresu, odpowiedniej ilości odpoczynku i snu to najlepsza recepta na zdrowie - również stawów.
Pozdrawiam
Mariusz Bek
Specjalista medycyny naturalnej
Naturoterapeuta
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy witamina D3 wchłania się tylko, gdy jest przyjmowana z K2MK7? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Zażywanie tranu z witaminami, magnezem i potasem – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie witaminy mogę suplementować? [PORADA EKSPERTA] – odpowiada Lek. Leszek Czerwiński
- Czy klimat na Dominikanie może pogorszyć stan mojej skóry? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zaburzenia pamięci i zmęczenie fizyczne – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Powstawanie lejkowatego mostka – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie witaminy na poprawę nastroju? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka