Dzień dobry,
Niestety przyczyn może być bardzo dużo, bez dokładnego wywiadu żywieniowego nie jestem Pani w stanie odpowiedzieć na pytanie. Czy są to jakieś konkretne grupy produktów, które nie są dla Pani dobre, czy stres czy zbyt mało innych produktów żywieniowych. Terapie jakie prowadzę u pacjentów obniżają sporo ciśnienie, ale dopiero wówczas gdy wiemy co jest przyczyną. Casem dowiadujemy się poprzez metodę prób i błędów. Możliwe też, że wystąpiły u Pani nietolerancje pokarmowe. Polega to na tym , że organizm niektóre białka w pożywieniu traktuje jako obce i tworzy z nimi kompleksy z przeciwciałami. Może to powodować przepuszczalność jelita i krążenie tych kopleksów po całym organizmie. Tworzy to permanentny stan zapalny, przez co organizm nie "zajmuje się" głównie walką z zakwaszeniem i stanem zapalnym. Robi się takie specjalistyczne badania z krwi aby dowiedzieć się na jakie produkty może być nietolerancja, myślę, że niektórzy dietetycy je mają w swojej ofercie.
Pozdrawiam,
Ewa Trusewicz, dietetyk, dietcoach
www.dietaifitness.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty