Generalnie marchewka, jeśli jest dobrej jakości nie powinna zaszkodzić. Można ją podać startą z surowym, tartym jabłkiem. Najważniejsze żeby wszystko było dobrze przetarte i rozdrobnione, inaczej nie zostanie strawione. Jednak należy obserwować córkę, bo każdy organizm reaguje inaczej. Jeśli będą jakieś niepokojące objawy to lepiej ugotować marchewkę. Jeśli chodzi o gotowanie al dente wstrzymałabym się do skończenia roczku. Córce cały czas kształtuje się układ pokarmowy i przyswaja do nowych potraw, więc mogą wystąpić problemy z trawieniem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Wartości odżywcze surowego ryżu – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Warzywa i owoce dla 8-miesięcznej córki – odpowiada Renata GrzechociĹska
- Brak apetytu u 6,5 miesięcznej córki – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Zawartość kalorii w produktach żywnościowych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Podawanie mięsa z perliczki 9-miesięcznemu dziecku – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Możliwość jedzenia surowych krewetek przy karmieniu piersią – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Ciemnozielone kupy u 7-miesięcznej córki z atopowym zapaleniem skóry – odpowiada Piotr Pilarski
- Problemy z karmieniem 3-miesięcznej córki – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Kawa i surowe owoce przy refluksie, przepuklinie przewodu przełykowego i zapaleniu błony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr Beata Podbereska
artykuły
Dieta odchudzająca dla cukrzyków
Podwyższony poziom cukru we krwi może być następst
Gotować czy jeść na surowo? Sprawdź, które warzywa zwiększają wartości po obróbce termicznej
Surowe warzywa kojarzą się ze zdrowiem, ale to nie
Zbija ciśnienie, wspiera serce i wzrok. To lekka i sycąca przekąska
Marchew to prawdziwa skarbnica zdrowia: wspiera wz