Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 6 3 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ubytek międzyprzedsionkowy u 16-miesięcznego dziecka

Witam, mam pytanie odnośnie mojej córeczki 16 mcy, wykryto u niej ubytek międzyprzedsionkowy o wielkości 9 mm , powiększoną prawą komorę serca i istotny przeciek. Mam pytanie czy jest szansa że ubytek się sam zasklepi ? czy będzie konieczna operacja?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Czy to już zawał?

Witam. Jeśli przeciek jest istotny hemodynamicznie i spowodował przerost prawej komory serca, mało prawdopodobne jest, że zasklepi się samoistnie. Najprawdopodobniej konieczna będzie operacja, nie mniej jednak decyzja należy do prowadzącego kardiologa.

Rezydentka w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy