Przede wszystkim musi Pani bezwzględnie czytać etykietkę na każdym z produktów. Wiele produktów nie zawiera w składzie orzechów, jednak na opakowaniu widnieje napis "może zawierać śladowe ilości orzechów", gdyż na danej linii produkcyjnej jest tworzonych kilka produktów i niektóre mogą zawierać orzechy. Wtedy istnieje prawdopodobieństwo, że orzechy trafią do produktu, który w swoim składzie ich nie powinien zawierać. Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo. W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt: marta@zdrowozjesz.pl
Witam serdecznie,
jedynym wyjściem jest berdzo dokładne czytanie etykiet i unikanie wszelkich produktów przetworzonych. Należy pamiętać , że orzeszki ziemne i olej z nich produkowany
jest bardzo powszechny w produkcji spożywczej.Osoby które mają wykrytą alergię na orzechy czasami też się uczulają w wyniku reakcji krzyżowych na pyłki brzozy, leszczyny i lateks. Zaleca się unikania wszelkich gatunków orzechów.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogło dojść do nagłego uczulenia na orzechy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy drożdże spożywcze zawierają gluten? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uczulenie na orzechy aromaty smakowe – odpowiada Piotr Pilarski
- Orzechy nerkowca jako zdrowa przekąska między posiłkami – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Żywienie przy uczuleniu na osy i polopirynę – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy orzechy są ciężkostrawne? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy wprowadzać dziecku orzechy ziemne do diety? – odpowiada Redakcja abcZdrowie