Dzień dobry.
Słyszałam, że homocysteina ma większy wpływ na na miażdżycę aniżeli cholesterol, czy jest to prawda - to jaką dietę stosować
Pozdrawiam
Obniżanie poziomu cholesterolu
Wysoki cholesterol niesie bardzo negatywne skutki dla zdrowia. Postępowanie dietetyczne jedynie w 10 proc. wpływa na obniżenie jego poziomu. Dr Piotr Gryglas objaśnia, co jeszcze przyczynia się do spadku jego poziomu.
Według badań znakomite działanie w prewencji miażdżycy ma tzw. dieta śródziemnomorska- zawierająca dużo warzyw i owoców, nienasycone kwasy tłuszczowe i ograniczone ilości mięsa głównie białego. Ważna jest także regularność posiłków oraz picie dużej ilości płynów w ciągu dnia.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy dieta bogata w tłuszcz może przyczyniać się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy witaminy mogą chronić przed miażdżycą? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Usuwanie złogów tłuszczowych z naczyń krwionośnych – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie tłuszcze stosować w diecie u osoby chorej na miażdżycę? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy przy miażdżycy można jeść czerwone mięso? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy jedzenie masła może powodować miażdżycę? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy grozi mi miażdżyca lub niewydolność serca? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Leczenie miażdżycy metodą chelatacji po zabiegu kardiowersji i wstawieniu stentów – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jaki jest bezpieczny poziom homocysteiny? – odpowiada Piotr Pilarski