Witam,
Obecnie największym uznaniem cieszy się kuchnia śródziemnomorska ze względu na bogactwo produktów i różnorodność. Ponadto dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i mineralnych.
Witam!
Osobiście preferuje typ kuchni śródziemnomorskiej, owoce, warzywa, oliwę z oliwek, chude mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste, białe sery. Polecam i pozdrawiam.
Witam serdecznie!
Zgadzam się z moimi poprzedniczkami. Dieta Śródziemnomorska zakłada niewielki udział mięsa i tłuszczów zwierzęcych w diecie. Jest bogata w produkty zbożowe, warzywa, owoce, olej i oliwę z oliwek, owoce morza. Ograniczenie spożycia tłuszczów i cukrów prostych oraz wzrost spożycia steroli roślinnych, witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), to podstawa Diety Śródziemnomorskiej. Istotna jest również niska podaż soli kuchennej. Spożycie alkoholu klasyfikuje się na poziomie 1 jednostki/ dzień dla kobiet, 2 jednostek/dzień dla mężczyzn (zalecane jest czerwone wino). Dieta Śródziemnomorska jest wskazana szczególnie dla osób z problemami tj.nadciśnienie tętnicze, niski cholesterol frakcji HDL, ponieważ wpływa na polepszenie wyników i samopoczucia.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, jedną z najzdrowszych diet jest dieta śródziemnomorska .
Witam, typ zdrowej kuchni zależy od tego jaki jest stan wyjściowy pacjenta. Nie ma uniwersalnego typu zdrowej kuchni dla każdego. Typowa kuchnie śródziemnomorską w Europie mają Chorwaci (średnia zawartość tłuszczu w ich diecie to 26 %), najbardziej tłustą dietę w Europie mają Duńczycy (średnia zawartość tłuszczu w diecie to 44%)
W/g statystyk Chorwaci mają wyższą zapadalność na choroby sercowo naczyniowe niż Duńczycy. Proszę więc nie sugerować się sloganami ale dobierać dietę indywidualnie do siebie, pozdrawiam
Witam. Oczywiście zgadzam się z poprzednikami. Najzdrowsza jest kuchnia śródziemnomorska w której spożywamy m.in. duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować na zbyt duży cholesterol? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaką dietę stosować na zadyszki i cholesterol? – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jaką dietę stosować przy niedoczynności tarczycy u 49-latki? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Czy oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu we krwi? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jaką dietę stosować przy RZS? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie owoce obniżają cholesterol? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy picie oliwy z oliwek zapobiega zaparciom? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak dietą poprawić pamięć? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jak domowym sposobem obniżyć nadciśnienie? – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
artykuły
Zmarła najstarsza Greczynka. Stosowała dietę długowieczności
Najstarsza obywatelka Grecji, Irini Baroulakis, zm
Sophia Loren opowiedziała, co zapewnia jej długowieczność. Sekret zdrowia tkwi w jej diecie
Chociaż lata mijają nieubłaganie, ona zdaje sobie
10 krajów, w których żyje się najdłużej
Lista długowiecznych krajów Zdrowy tryb życia, reg