Witam!
Osobiście preferuje typ kuchni śródziemnomorskiej, owoce, warzywa, oliwę z oliwek, chude mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste, białe sery. Polecam i pozdrawiam.

0

Witam serdecznie!
Zgadzam się z moimi poprzedniczkami. Dieta Śródziemnomorska zakłada niewielki udział mięsa i tłuszczów zwierzęcych w diecie. Jest bogata w produkty zbożowe, warzywa, owoce, olej i oliwę z oliwek, owoce morza. Ograniczenie spożycia tłuszczów i cukrów prostych oraz wzrost spożycia steroli roślinnych, witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), to podstawa Diety Śródziemnomorskiej. Istotna jest również niska podaż soli kuchennej. Spożycie alkoholu klasyfikuje się na poziomie 1 jednostki/ dzień dla kobiet, 2 jednostek/dzień dla mężczyzn (zalecane jest czerwone wino). Dieta Śródziemnomorska jest wskazana szczególnie dla osób z problemami tj.nadciśnienie tętnicze, niski cholesterol frakcji HDL, ponieważ wpływa na polepszenie wyników i samopoczucia.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, typ zdrowej kuchni zależy od tego jaki jest stan wyjściowy pacjenta. Nie ma uniwersalnego typu zdrowej kuchni dla każdego. Typowa kuchnie śródziemnomorską w Europie mają Chorwaci (średnia zawartość tłuszczu w ich diecie to 26 %), najbardziej tłustą dietę w Europie mają Duńczycy (średnia zawartość tłuszczu w diecie to 44%)
W/g statystyk Chorwaci mają wyższą zapadalność na choroby sercowo naczyniowe niż Duńczycy. Proszę więc nie sugerować się sloganami ale dobierać dietę indywidualnie do siebie, pozdrawiam

0

Witam. Oczywiście zgadzam się z poprzednikami. Najzdrowsza jest kuchnia śródziemnomorska w której spożywamy m.in. duże ilości warzyw i owoców, kasz, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty