Witam Panią,
tłuszcz może wpływać na tzw. szybszy pasaż jelitowy, czyli przesuwanie mas kałowych przez jelito grube. Natomiast proszę pamiętać, że oliwa jak i każdy inny tłuszcz jest wysoko kaloryczny. Sugerowałabym picie dużej ilości wody (ok. 2 litrów), przez cały dzień w niewielkich porcjach między posiłkami. Proszę włączyć do diety produkty bogate w błonnik, pełnoziarniste pieczywo zamiast białego, kasze (zwłaszcza gryczaną), płatki owsiane, owoce suszone. Na zaparcia pomaga również wywar z suszonych śliwek, ewentualnie kompot z suszonych owoców. W leczeniu zaparć dieta powinna być bogata w warzywa, szczególnie suszone.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia i wzdęcia po lekach psychotropowych – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co na problemy z wypróżnianiem się? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Leczenie uporczywych zaparć – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty spożywać, by usprawnić pracę jelit? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Łyżeczka oleju rzepakowego na zaparcia dla 4-latka – odpowiada Milena Lubowicz
- Wypijanie dwóch łyżek oliwy z oliwek przed snem – odpowiada Sylwester Kłos
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Jakie produkty spożywcze są bogate w błonnik? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska