Przeciwwskazania do gastroskopii
Gastroskopia to badanie wykonywane na przewodzie pokarmowym. Jakie są przeciwwskazania do jego wykonania? Obejrzyj nasz film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam! Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest nieodpowiednia dieta ze zbyt małą ilością warzyw, owoców i innych źródeł błonnika (ciemne pieczywo, otręby, gruboziarniste kasze) lub zbyt mała ilość wypijanych płynów (przy zaparciach powinniśmy ich wypijać około 2 litrów). Pomaga również jedzenie często ale w małych ilościach, spożywanie suszonych owoców a ograniczenie spożycia ziemniaków. ryżu i białego pieczywa. Można również wspomagać się olejem rycynowym lub parafinowym, które wspomagają przesuwanie zalegających mas kałowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaparcia a jedzenie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co powoduje uporczywe zaparcia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak się lepiej wypróżniać i pozbyć zaparć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wypróżnianie raz w tygodniu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
- Ból pod mostkiem, zaparcia, wzdęcia i uczucie pełności po zmianie sposobu odżywiania – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Powstawanie zaparć od zupy mlecznej – odpowiada Mgr Agnieszka Tomaszek
- Zaparcia pomimo zdrowego trybu życia – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Zwiększenie zawartości błonnika w diecie przy zaparciach – odpowiada Piotr Pilarski
- Dieta przy chorobie uchyłkowej jelita grubego – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcia (obstrukcja, zatrwardzenie) to uciążliwa
Problemy z wypróżnianiem - przyczyny, sposoby na zaparcia
Problemy z wypróżnianiem są spowodowane rożnymi cz
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste