Witam! Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć jest nieodpowiednia dieta ze zbyt małą ilością warzyw, owoców i innych źródeł błonnika (ciemne pieczywo, otręby, gruboziarniste kasze) lub zbyt mała ilość wypijanych płynów (przy zaparciach powinniśmy ich wypijać około 2 litrów). Pomaga również jedzenie często ale w małych ilościach, spożywanie suszonych owoców a ograniczenie spożycia ziemniaków. ryżu i białego pieczywa. Można również wspomagać się olejem rycynowym lub parafinowym, które wspomagają przesuwanie zalegających mas kałowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy w tym przypadku jest wymagana kolonoskopia? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Powiększający się brzuch i zaparcia – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy picie oliwy z oliwek zapobiega zaparciom? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Spożywanie otrębów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Prośba o interpretację TK jamy brzusznej u 35-latka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Rzadkie wizyty w toalecie i chęć poprawy metabolizmu – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dlaczego nie mogę regularnie się wypróżnić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty powodują zaparcia? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
artykuły
Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcia (obstrukcja, zatrwardzenie) to uciążliwa
Szybki sposób na zaparcia. Jak skutecznie wyleczyć zatwardzenie?
Zaparcia to powszechny problem, pojawiający się u
Problemy z wypróżnianiem - przyczyny, sposoby na zaparcia
Problemy z wypróżnianiem są spowodowane rożnymi cz