Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Najlepszą metodą ustalenia przyczyny powyższego objawu byłoby zaobserwowanie zależności między czy to pokarmem lub innymi czynnikami uczulającymi a występowanie objawów. Z każdego rodzaju zmianami najlepiej zgłosić się do dermatologa, który po badaniu będzie mógł określić prawdopodobieństwo określonych przyczyn oraz zaleci odpowiednie badania potwierdzające. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wykwity na twarzy u 23-latki – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co może oznaczać świąd całego ciała? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Ciemnobrązowy wykwit w okolicy pępka – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Ucisk w głowie i drętwienie rąk a zmiany zwyrodnieniowe – odpowiada Dr n. med. Anna Błażucka
- Świąd w okolicach intymnych i krostki na ciele - czy to może zagrażać ciąży? – odpowiada Lek. Aneta Zwierzchowska
- Brak wzwodu a podejrzenie czynników naczyniowych – odpowiada Lek. Artur Jeliński
- Co spowodowało wykwit na skórze pleców? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Co oznacza taka plama na szyi? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jak leczyć te wykwity skórne? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Możliwość stosowania Belogent na wypryski na szyi – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski