Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Najlepszą metodą ustalenia przyczyny powyższego objawu byłoby zaobserwowanie zależności między czy to pokarmem lub innymi czynnikami uczulającymi a występowanie objawów. Z każdego rodzaju zmianami najlepiej zgłosić się do dermatologa, który po badaniu będzie mógł określić prawdopodobieństwo określonych przyczyn oraz zaleci odpowiednie badania potwierdzające. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty