Wynik badania krwi u wegetarianki

Bardzo proszę o skomentowanie wyników krwi mojej 16 letniej córki (nie je żadnego mięsa od 5 lat). Ferrytyna 12 ng/ml, gdy norma w laboratorium to 13- 68 ng/ml oraz żelazo u córki to 161 ug/dL, gdy zakres normy w laboratorium to 37 - 145. Jeszcze hemoglobina 13.4 g/dl, czyli w porządku. Jednocześnie córka ma bardzo niski poziom witaminy D3, bo tylko 4 ng/ml (poziom dla dzieci i młodzieży to 20-60 ng/ml. Dziękuje z góry za konsultacje. Anna J.
KOBIETA, 17 LAT ponad rok temu

Witam! Nieco podwyższony poziom żelaza we krwi najprawdopodobniej wiążę się z tym, że w dniu poprzedzającym badanie córka spożywała pokarmy bogate w ten pierwiastek. Ferrytyna jest białkiem odzwierciedlającym ustrojowe zapasy żelaza. Jej obniżony poziom wskazuje, że te zapasy się kończą i w niedługim czasie córka będzie wymagała suplementacji preparatami doustnymi żelaza. Muszę tu zaznaczyć, że w przypadku niedoboru żelaza najpierw ulega obniżeniu poziom ferrytyny, potem żelaza, a dopiero później hemoglobiny. Produkty roślinne, zawierają żelazo w dość trudno wchłanialnej formie, nie jest jednak niemożliwa dostateczna podaż tego pierwiastka w diecie wegetariańskiej. Jego cennym źródłem jest pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, gotowana fasola, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa. Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki. Witamina D jest syntetyzowana w skórze pod wpływem światła słonecznego. Jej niedobór stwierdzany jest u większości osób w naszym klimacie w związku z czym zaleca się jej suplementację w okresach jesienno-ziomwych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty