Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?

Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.

Witam,

Główną przyczyną zajadów są niedobory witamin, szczególnie tych z grupy B oraz żelaza. Często pojawiają się po terapii antybiotykami oraz w okresach o obniżonej odporności. Zalecam zwiększenie podaży produktów bogatych w te witaminy i składniki mineralne: mięso, jaja, nabiał, tłuste ryby, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, pełnoziarniste pieczywo, migdały.


Pozdrawiam,

Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk

www.klinikazywienia.pl

0

Jest wiele przyczyn powstawania zajadów. Niedobór witamin z grupy B, żelaza, cukrzyca, infekcja bakteryjna/grzybicza, antybiotykoterapia, częste oblizywanie ust. Kiedy usta są przesuszone i popękane częściej dochodzi do powstawania w kącikach zajadów. Na już obecne zmiany dobrym preparatem jest pomadka Candi.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty