Co wiesz o alergii pokarmowej u dzieci?
Sprawdź, czy tej choroby można uniknąć, np. odpowiednim odżywianiem w czasie ciąży. Z filmu dowiesz się również, czy alergia jest chorobą, z której nie można zostać wyleczonym, a także kiedy najlepiej badać dzieci pod kątem alergii.
Witam,
Główną przyczyną zajadów są niedobory witamin, szczególnie tych z grupy B oraz żelaza. Często pojawiają się po terapii antybiotykami oraz w okresach o obniżonej odporności. Zalecam zwiększenie podaży produktów bogatych w te witaminy i składniki mineralne: mięso, jaja, nabiał, tłuste ryby, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, pełnoziarniste pieczywo, migdały.
Pozdrawiam,
Agnieszka Michałkiewicz
Dietetyk
www.klinikazywienia.pl
Jest wiele przyczyn powstawania zajadów. Niedobór witamin z grupy B, żelaza, cukrzyca, infekcja bakteryjna/grzybicza, antybiotykoterapia, częste oblizywanie ust. Kiedy usta są przesuszone i popękane częściej dochodzi do powstawania w kącikach zajadów. Na już obecne zmiany dobrym preparatem jest pomadka Candi.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Bolesne zajady i alergia – odpowiada Lek. Nina Uszkiewicz
- Pękające usta u 18-latki – odpowiada Mgr Aleksandra Duczmal
- Przyczyny zajadów a domowe ich leczenie – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Od czego powstają zajady ust? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dlaczego robią mi się zajady? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie maci stosować na zajady? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zajady a brak witamin – odpowiada Tomasz Pielak
- Co podać 5-latkowi na zajady ust? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Nawracające zajady – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Pękająca skóra w kącikach ust – odpowiada Lek. Paweł Baljon