Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proszę koniecznie udać się do lekarza alergologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Należy udać się do alergologa na konsultację.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Silny obrzęk ust – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Zmiany zapalne wokół ust a alergia na nikiel – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Opuchlizna warg u mężczyzny a możliwe przyczyny – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można na podstawie morfologii stwierdzić alergię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Powiększenie gardła i swędzenie ust po zjedzeniu czekolady z orzechami – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Swędzące bąble na całym ciele po kąpieli – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Dlaczego na moim ciele pojawia się wysypka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergia na zmiany temperatury? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy alergia skórna może się nasilać od pracy w piekarni? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy takie swędzenie skóry może oznaczać, że mam alergię na mleko? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Ugryzienie meszki - charakterystyka, domowe sposoby, alergia, zatrucie hararą
Ugryzienie meszki łatwo można odróżnić od ukąszeni
Barbara Kurdej-Szatan o swojej chorobie (WIDEO)
-Widzę, że jesteś w świetnej formie, uśmiechnięt
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.