Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Astma oskrzelowa u części dzieci cofa się w okresie dojrzewani, ale skłonność do alergii pozostaje. W Pana przypadku szanse na "wyrośnięcie" z astmy są niewielkie. Astma dobrze kontrolowana nie jest przeciwwskazaniem di uprawiania sportu. Proszę udać się do pulmonologa. Dopasuje on indywidualnie do Pana potrzeb leczenie. Właściwa kontrola choroby pozwoli prowadzić Panu aktywne życie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy astma oskrzelowa jest uleczalna? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Astma oskrzelowa a skleroterapia – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czy astma oskrzelowa jest w pełni uleczalna? – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Czy astma oskrzelowa jest przeciwwskazaniem do lotu w tunelu aerodynamicznym? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Astma oskrzelowa i brak duszności – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Astma aspirynowa i oskrzelowa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Intensywne ćwiczenia a astma oskrzelowa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy można całkowicie wyleczyć astmę oskrzelową? – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki
- Alergia pokarmowa i astma oskrzelowa a fluoryzacja zębów – odpowiada Lek. dent. Piotr Puchała
- Rozpoznanie astmy oskrzelowej na podstawie testów alergicznych – odpowiada Lek. Ryszard Chalecki