Witam,
W przypadku stosowania głodówek czego kompletnie nie popieram ponieważ wyrządza to większą szkodę dla organizmu niż pożytek, a efektów trwałych na próżno oczekiwać można, ważne będzie dostarczanie makro i mikroelementów dla naszego organizmu, w tym także wspomniany przez Panią magnez. Jego niedobór może przyczynić się do tzw uczucia kłucia w sercu jednak niekoniecznie. Nie udzieliła Pani informacji dotyczącej trwania diety o niskiej kaloryczności i czasu od jakiego ma Pani te bóle. Może warto skontrolować to u kardiologa.
Trudno jest postawić diagnozę nie znając Pani sposobu odżywiania.
Prawdopodobne może być osłabienie spowodowane niedożywieniem (brak składników odżywczych, witamin, minerałów), brakiem wody (ilość wody jest zależna od Pani wagi, ale na każdy kilogram masy ciała przypada 30ml) itp.
Zwykły magnez może nie wystarczyć. Zalecałabym dietę o dopasowanej do Pani kaloryczności. Uwzględniającą cel, który chce Pani osiągnąć. Głodówka (bądź dieta niskokaloryczna) w większości przypadków nie jest właściwym sposobem odżywiania. Bezpieczniejsze są diety np. oparte na sokach warzywnych i warzywno - owocowych. Pomogą zapewnić właściwe ilości substancji odżywczych potrzebnych organizmowi.
Ból serca może mieć różne podłoża. Może być związany np. z zaburzeniami w dostawie minerałów. Jeśli dieta jest jednostronna naraża Panią na niedobór. Magnez, potas, wapń to istotne składniki mineralne, o których zapotrzebowanie należy zadbać urozmaiconą dietą. Niska kaloryczność nie jest dobra dla każdego, warto na początku wziąć pod uwagę podstawową przemianę materii (kcal) i do tej wartości dopasowywać kaloryczność diety odchudzającej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Głodówka a odchudzanie – odpowiada Mgr Magdalena Adamus
- Czy głodówka mogła uszkodzić serce? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Możliwość przejścia na dietę 1000 kcal – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Dieta 700 kcal a spożywanie mleka i masła – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zdrowe odżywianie a utrata wagi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy przy karmieniu mogę stosować dietę tylko warzywno-owocową? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie mogą być konsekwencje takiego postępowania? – odpowiada mgr Klaudia Ułamek
- Dlaczego podczas diety zanika miesiączka? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Dieta o niskiej zawartości kalorii – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dwudniowa głodówka jako metoda detoksu – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
artykuły
Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych
Grzyby najlepiej spożywać zaraz po zebraniu. Tylko
Urodziłaś dziecko? Nie zapominaj o zdrowym jedzeniu!
W czasie ciąży większość kobiet bardzo dba o zdrow
Idealne ciało na lato? Walka może zakończyć się przeszczepem serca, a nawet zgonem
Wysiłek fizyczny w trakcie zwykłego przeziębienia