Przewlekłe zapalenie uchyłków to choroba wiążąca się często z silnymi dolegliwościami bólowymi. Postępowanie to przede wszystkim unikanie zaparć, dieta bogata w warzywa, zaprzestanie spożywania jakichkolwiek słodyczy. Warzywem "słynącym łaskami" jest tu cykoria. Spożywana regularnie, np. na śniadanie w formie sałatki może przynieść dużą ulgę, ponieważ ma właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej.
A z wynikiem badania należy się zgłosić do gastroenterologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i ud? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Bóle brzucha po zjedzeniu truskawek – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Silne bóle podbrzusza i problemy jelitowe – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Insulinooporność a słodycze wieczorem – odpowiada Piotr Pilarski
- Uciążliwe wzdęcia, zaparcia i ból brzucha – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Wczesna pora wstawania a spożycie pierwszego posiłku – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Problem z wypróżnieniem, wzdęcia i bóle brzucha – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- W ciągu 7 mies. schudłam 37 kg (126 na 89kg). Na chwilę obecną chciałabym przystopować. Bardzo się boję efektu jo-jo. Jak go uniknąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Produkty, za które podziękują ci jelita. Eksperci nie mają wątpliwości
"Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizm
Cykoria, warzywo, które wspiera wątrobę. Poprawia również trawienie
Cykoria rzadko trafia na talerz z pełną świadomośc
Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcia (obstrukcja, zatrwardzenie) to uciążliwa