Przewlekłe zapalenie uchyłków to choroba wiążąca się często z silnymi dolegliwościami bólowymi. Postępowanie to przede wszystkim unikanie zaparć, dieta bogata w warzywa, zaprzestanie spożywania jakichkolwiek słodyczy. Warzywem "słynącym łaskami" jest tu cykoria. Spożywana regularnie, np. na śniadanie w formie sałatki może przynieść dużą ulgę, ponieważ ma właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej.
A z wynikiem badania należy się zgłosić do gastroenterologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i ud? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Bóle brzucha po zjedzeniu truskawek – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Silne bóle podbrzusza i problemy jelitowe – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Insulinooporność a słodycze wieczorem – odpowiada Piotr Pilarski
- Uciążliwe wzdęcia, zaparcia i ból brzucha – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Czego nie można jeść przy uchyłkach esicy? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wczesna pora wstawania a spożycie pierwszego posiłku – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W ciągu 7 mies. schudłam 37 kg (126 na 89kg). Na chwilę obecną chciałabym przystopować. Bardzo się boję efektu jo-jo. Jak go uniknąć? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Problem z wypróżnieniem, wzdęcia i bóle brzucha – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Zaparcia (obstrukcja, zatwardzenie) - rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Zaparcia (obstrukcja, zatrwardzenie) to uciążliwa
Najczęstsza patologia jelit. Dotyczy nawet miliona Polaków. Te produkty zwiększają ryzyko
Zapalenie uchyłków jelita, często mylone z nieszko
Dieta w chorobach zapalnych jelit - zalecenia, dieta w zaostrzeniu objawów, dieta w remisji, dieta w chorobie Crohna
Dieta w chorobach zapalnych jelit to kluczowa kwes