Witam serdecznie
truskawka należy do owoców, które często wywołują reakcję alergiczną. Zdecydowanie częściej jest to alergia niż nietolerancja pokarmowa. Niestety to, że testy nie wykazały alergii nie oznacza, że jej nie mam. Wygląda na to, że z truskawek należy zrezygnować. Można oczywiście spróbować wzmocnić barierę jelitową poprzez odpowiednie probiotyki oraz produkty, które je zawierają czyli naturalne kiszonki, dobrej jakości jogurty probiotyczne, a także spożywać produkty, które zawierają inulinę czyli to czym najprościej mówiąc żywią się zdrowe kultury bakterii.Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Po takiej dłuższej kuracji można spróbować w następnym sezonie sięgnąć po truskawkę. Aczkolwiek proszę pamiętać, ze jeżeli jest to alergia to organizm zawsze będzie na ten alergen reagował, tylko reakcja moze być bardziej lub mniej intensywna. Wszystko będzie zależało od ogólnej kondycji organizmu i od tego czy się zdrowo odżywiamy i wspomagamy organizm bioaktywnymi składnikami diety.Tyle w skrócie mogę podpowiedzieć bo problem jest złożony.
Pozdrawiam !
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy istnieje możliwość, że moja alergia na truskawki wróciła? – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Nietolerancja fruktozy i stosowanie glukozy – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Spożywanie truskawek i drożdżówek przez karmiącą mamę – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy produkty kiszone sa zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Dieta i wskazane produkty żywnościowe podczas kuracji antybiotykowej – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Produkty mleczne bez zawartości laktozy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy przyczyną zmęczenia może być nietolerancja organizmu na jajka i mleko? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie mleko spożywać przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Dr n. med. Karolina Kuźbicka
- Czy można spożywać ser żółty przy alergii na mleko? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Flora jelitowa bez jogurtów – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Prebiotyk - rodzaje, właściwości, funkcje, naturalne źródła prebiotyków
Prebiotyk to rodzaj frakcji błonnika pokarmowego,
Probiotyki i prebiotyki
W żywności występują naturalne substancje posiadaj
Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne,