Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam,

"Choroba stłuszczeniowa wątroby rozwija się w wyniku nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Głównymi przyczynami choroby są: nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, małe warzyw i owoców).

U osób zdrowych tłuszcz stanowi 3–5% masy wątroby. Pod wpływem takich czynników, jak otyłość, cukrzyca typu 2 i zaburzenia metaboliczne, dochodzi do zwiększenia zawartości tłuszczu w wątrobie. Choroba stłuszczeniowa wątroby jest bardzo rozpowszechniona w populacji, ocenia się, że dotyczy około 25% ludności. U znacznego odsetka tych osób następuje progresja zmian w wątrobie pod postacią zmian zapalnych i zmian o charakterze włóknienia. Tak duże rozpowszechnienie choroby wynika z epidemii otyłości, zwłaszcza otyłości brzusznej.

W zależności od czynnika, który doprowadził do choroby, wyróżnia się alkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby oraz niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby. Mimo odmiennych czynników etiologicznych przebieg choroby jest podobny i może prowadzić do poważnych konsekwencji, m.in. do marskości wątroby.

Najważniejszym zaleceniem w leczeniu niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby jest zmniejszenie masy ciała, czyli modyfikacja sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej.
Zalecenia dla chorego

Spożywanie 4–5 posiłków dziennie
Proporcjonalny rozkład posiłków w ciągu dnia, ostatni posiłek należy spożyć 3 godziny przed snem
Wybieranie produktów spożywczych niskotłuszczowych i niskocukrowych
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców – powinny być spożywane kilka razy dziennie
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
Wybieranie produktów bogatych w błonnik pokarmowy: produktów zbożowych pełnoziarnistych (razowe, graham), warzyw, owoców
Rezygnacja z żywności typu fast-food
Robienie przed wyjściem z domu listy zakupów, planowanie posiłków
Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i grillowanie, niezalecane zaś smażenie."

opracowała mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty