Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Witam,
"Choroba stłuszczeniowa wątroby rozwija się w wyniku nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Głównymi przyczynami choroby są: nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, małe warzyw i owoców).
U osób zdrowych tłuszcz stanowi 3–5% masy wątroby. Pod wpływem takich czynników, jak otyłość, cukrzyca typu 2 i zaburzenia metaboliczne, dochodzi do zwiększenia zawartości tłuszczu w wątrobie. Choroba stłuszczeniowa wątroby jest bardzo rozpowszechniona w populacji, ocenia się, że dotyczy około 25% ludności. U znacznego odsetka tych osób następuje progresja zmian w wątrobie pod postacią zmian zapalnych i zmian o charakterze włóknienia. Tak duże rozpowszechnienie choroby wynika z epidemii otyłości, zwłaszcza otyłości brzusznej.
W zależności od czynnika, który doprowadził do choroby, wyróżnia się alkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby oraz niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby. Mimo odmiennych czynników etiologicznych przebieg choroby jest podobny i może prowadzić do poważnych konsekwencji, m.in. do marskości wątroby.
Najważniejszym zaleceniem w leczeniu niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby jest zmniejszenie masy ciała, czyli modyfikacja sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej.
Zalecenia dla chorego
Spożywanie 4–5 posiłków dziennie
Proporcjonalny rozkład posiłków w ciągu dnia, ostatni posiłek należy spożyć 3 godziny przed snem
Wybieranie produktów spożywczych niskotłuszczowych i niskocukrowych
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców – powinny być spożywane kilka razy dziennie
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
Wybieranie produktów bogatych w błonnik pokarmowy: produktów zbożowych pełnoziarnistych (razowe, graham), warzyw, owoców
Rezygnacja z żywności typu fast-food
Robienie przed wyjściem z domu listy zakupów, planowanie posiłków
Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i grillowanie, niezalecane zaś smażenie."
opracowała mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie dużych ilości owoców a stłuszczenie wątroby – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dieta przy chorobie uchyłkowej jelita grubego – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
- Jaką stosować dietę przy Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Bardzo szybko przytyłam i chcę schudnąć – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Odstający brzuch u 18-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)