Witam,
"Choroba stłuszczeniowa wątroby rozwija się w wyniku nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Głównymi przyczynami choroby są: nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe (duże spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu, małe warzyw i owoców).
U osób zdrowych tłuszcz stanowi 3–5% masy wątroby. Pod wpływem takich czynników, jak otyłość, cukrzyca typu 2 i zaburzenia metaboliczne, dochodzi do zwiększenia zawartości tłuszczu w wątrobie. Choroba stłuszczeniowa wątroby jest bardzo rozpowszechniona w populacji, ocenia się, że dotyczy około 25% ludności. U znacznego odsetka tych osób następuje progresja zmian w wątrobie pod postacią zmian zapalnych i zmian o charakterze włóknienia. Tak duże rozpowszechnienie choroby wynika z epidemii otyłości, zwłaszcza otyłości brzusznej.
W zależności od czynnika, który doprowadził do choroby, wyróżnia się alkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby oraz niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby. Mimo odmiennych czynników etiologicznych przebieg choroby jest podobny i może prowadzić do poważnych konsekwencji, m.in. do marskości wątroby.
Najważniejszym zaleceniem w leczeniu niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby jest zmniejszenie masy ciała, czyli modyfikacja sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej.
Zalecenia dla chorego
Spożywanie 4–5 posiłków dziennie
Proporcjonalny rozkład posiłków w ciągu dnia, ostatni posiłek należy spożyć 3 godziny przed snem
Wybieranie produktów spożywczych niskotłuszczowych i niskocukrowych
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców – powinny być spożywane kilka razy dziennie
Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
Wybieranie produktów bogatych w błonnik pokarmowy: produktów zbożowych pełnoziarnistych (razowe, graham), warzyw, owoców
Rezygnacja z żywności typu fast-food
Robienie przed wyjściem z domu listy zakupów, planowanie posiłków
Zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i grillowanie, niezalecane zaś smażenie."
opracowała mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaką stosować dietę przy wodobrzuszu, marskości wątroby i cukrzycy? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Wynik USG jamy brzusznej i powiększona wątroba – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Jakie leki przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy możiwe jest stłuszczenie wątroby niewidoczne w badaniu usg? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Polekowe zapalenie i stłuszczenie wątroby a dieta – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy stłuszczeniu wątroby – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Cechy stłuszczenia wątroby w opisie badania – odpowiada Ewa Kozłowska
- Dieta dla osoby z marskością wątroby – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Co myśleć o tych wynikach badań śledziony oraz wątroby? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
artykuły
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Wyniszczoną wątrobę widać gołym okiem. Lekarz wskazuje na nietypowy objaw
Stłuszczenie wątroby jest chorobą, w której dochod
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -