Witam serdecznie,
Przede wszystkim, jeśli dieta jest niewłaściwie zbilansowana to nie dostarcza Pani wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. W ten sposób pojawia się zmęczenie, brak energii i w takiej sytuacji nie znajdzie Pani siły na regularne ćwiczenia. A to właśnie one w połączeniu z dietą pozwalają na osiągnięcie widocznych rezultatów. Dieta powinna być przede wszystkim dobrana do Pani potrzeb (kalorie, ilość posiłków oraz odpowiednia zawartość składników odżywczych). Należy wywołać ujemny bilans energetyczny, żeby organizm zaczął spalać swoje rezerwy, czyli tkankę tłuszczową. Najpierw należy zacząć od ustalenia Pani zapotrzebowania energetycznego (oblicza się podstawową przemianę materii, następnie całkowitą przemianę materii i deficyt energetyczny). Kolejnym krokiem jest stosowanie diety i regularne ćwiczenia.
Może Pani zastosować się do poniższych wskazówek:
Zasady odchudzania:
1. Posiłki powinny być urozmaicone – kolorowe, różnorodne i spożywane
regularnie co 2 - 3 h.
2. Produkty zbożowe z niepełnego przemiału (ciemne), czyli np. pieczywo
pełnoziarniste, razowe, kasze, płatki zbożowe naturalne, makaron razowy, ryż
brązowy, powinny stanowić główne
źródło energii.
3. Ostatni posiłek powinien być spożyty 2-3 godziny przed snem.
4. Nie należy pomijać posiłków, szczególnie śniadania.
5. 2-3 porcje nabiału dziennie (mleko i jego przetwory) sprzyjają spalaniu
tłuszczu.
6. Mięso powinno być chude (drób, cielęcina, wołowina), przy czym czerwone
dobrze jest ograniczyć do 1 porcji w tygodniu.
7. 2 razy w tygodniu w jadłospisie powinny znaleźć się ryby morskie.
8. Min. 0,5 kg warzyw i owoców dziennie. W każdym posiłku powinny znaleźć
się warzywa, najlepiej surowe.
9. Umiar w spożyciu słodyczy, słonych przekąsek oraz słodkich bułek i ciast.
10. Nie powinno się jeść w pośpiechu lub przez tv czy komputerem.
11. Należy starać się nie jadać na mieście, ewentualnie wtedy
wybierać tradycyjne zestawy obiadowe o małej objętości, z dużą ilością
warzyw i bez deseru.
12. Codziennie należy wypijać ok. 1,5-2 litrów wody.
13. Zalecane techniki kulinarne to gotowanie na parze, w wodzie, pieczenie,
duszenie i smażenie bez dodatku tłuszczu.
Polecam również zapoznać się z programem odchudzającym na naszej stronie www.kalorynka.pl - ma Pani tam rozpisaną dietę, plan treningowy do wykonania w domu oraz opiekę dietetyka.
Serdecznie pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Witam. Warto, aby zapoznała się Pani z zasadami zdrowego odżywiania. Nie zawsze trzeba wprowadzać bardzo restrykcyjne zmiany, tylko stopniowo przestawiać się na zdrowe nawyki żywieniowe np. wprowadzić więcej surowych warzyw i owoców, jeść regularnie 5 mniejszych posiłków dziennie, zamiast słodyczy spożywać orzechy i pestki, zamiast słodkich napojów woda mineralna itd. Jeśli jest Pani ciągle zmęczona i podenerwowana, należy się temu przyjrzeć, być może przyczyna tkwi w niezbyt dobrze zbilansowanej diecie. Być może brakuje witamin z grupy B i magnezu. Najlepiej w tej kwestii skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli dieta zapewni wszystkie potrzebne składniki odżywcze, na pewno będzie Pani miała więcej energii i siły do ćwiczeń.
Gdyby zdecydowała się Pani na konsultacje lub indywidualny jadłospis, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl . Zapraszam także na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.
A oto kilka ogólnych wskazówek:
- Dzień najlepiej rozpocząć od wypicia 1-2 szklanek wody z sokiem z cytryny. Dziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Można też pić soki warzywne, herbatki ziołowe i owocowe. Należy unikać słodkich napojów. Soki owocowe raz na jakiś czas, najlepiej świeżo wyciskane.
- Dieta powinna być bogata w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długo. W tym celu codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw najlepiej na surowo (porcja to ok. 100 g) i kilka porcji świeżych owoców. Oprócz tego codziennie należy spożywać kilka porcji węglowodanów złożonych m.in. kasze, płatki owsiane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, pieczywo pełnoziarniste, razowe lub Graham, makaron pełnoziarnisty itp.
- Kilka razy w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej kokosowy oraz awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów z białej mąki oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku, słodycze) oraz alkohol.
- Najlepszą techniką obróbki cieplnej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu (lub ewentualnie z niewielkim dodatkiem tłuszczu) i pieczenie w folii. Nie należy smażyć.
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Witam,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę zastosować, aby mieć prawidłową wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pomóc sobie w zrzuceniu wagi i pozbyciu się cellulitu? – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Jak osiągnąć wymarzoną wagę? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Nadwaga u 40-latki i chęć schudnięcia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Godziny spożywania posiłków – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, żeby zdrowo pozbyć się nadwagi? – odpowiada Lek. Paulina Czajkowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zbilansowana dieta prowadząca do zrzucenia 30 kg – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie diety 1500 kcal i warzywnej – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie