Trójwymiarowe USG
Witam !
Odchudzanie w ciąży zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Jest natomiast dobrym pretekstem na zmianę sposobu żywienia na zdrowszy. Polecam w tym celu zmianę sposobu obróbki termicznej ze smażenia na gotowanie/ gotowanie na parze/ pieczenie w folii. Ponadto proponuje spożywanie większej ilości warzyw i owoców oraz chudego nabiału.
Ilość nabytych w ciąży dodatkowych kilogramów jest kwestią bardzo indywidualną, natomiast prawidłowy przyrost masy ciała w czasie ciąży u kobiet otyłych to ok. 6kg.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa Matuszczak- dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wprowadzenie smażonych potraw przy karmieniu piersią – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy zupa rybna jest zdrowa? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Czy mogę na coś zachorować jedząc zepsute jajko w ciąży? – odpowiada
- Jadłospis dla osoby 58-letniej z nadwagą – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- W jakiej postaci najlepiej spożywać marchew? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Spożywanie serów w ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Polacy przekraczają normy prawie dwukrotnie. Stąd już krótka droga do raka trzustki, jelita grubego i gruczołu krokowego
Nie milkną echa afery rozpętanej na Twitterze prze
Więcej rakotwórczej nitrozoaminy może być w jedzeniu niż w jednej tabletce metforminy
Polaków zaniepokoiła wieść o tym, że metformina, p
Jak odżywiać się w czasie ciąży? (WIDEO)
Zdrowa dieta ciężarnej Przybieranie na wadze jest