Co jeść, aby przytyć i nie podnosić poziomu cukru we krwi?

Witam serdecznie! Mój tata(62 lata) ma cukrzycę typu 2, przyjmuje tabletki. Cukrzyca objawiła się spadkiem masy ciała (do 15 kg), w tym momencie waży 70 kg przy 180 cm wzrostu. Co tata powinien jeść aby przytyć a tym samym nie podnosić poziomu cukru we krwi? Dodam, że niektóre wyroby mleczne- twarogi, jogurty,mleko, a także węglowodany w postaci makaronu i ryżu niestety odpadają. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź. Marta
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Utrata masy ciała przy cukrzycy spowodowana jest wykorzystywaniem przez organizm własnego białka. Jest to oczywiście sytuacja bardzo niepożądana. Przede wszystkim należy wyrównać poziom glukozy we krwi i nie powodować niepotrzebnych jej skoków. Posiłki powinny być spożywane 4-5 razy na dobę, dobrane godzinowo pod przyjmowanie leków. Z diety należy wykluczyć węglowodany proste (cukier, słodycze, słodkie napoje itd.). Należy spożywać produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym - znajdzie Pani tabele w internecie. Najlepiej dietę oprzeć na dobrej jakości chudym mięsie, rybach, warzywach i pełnoziarnistych produktach. Zalecamy zwiększenie ilości białka w diecie oraz dodawaniu olejów roślinnych np. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia czy oleju rzepakowego na zimno do posiłków w celu zwiększenia kaloryczności. Są to bardzo ogólne zalecania, nie wiemy czy Pani tata nie ma jakiś dodatkowych chorób oraz jaki wpływ na odżywienie organizmu miał ten spadek ciała. Radzilibyśmy udać się z tatą do specjalisty, który na podstawie wyników badań oraz wywiadu ułoży odpowiednią terapię żywieniową, bądź też przygotuje spersonalizowane zalecenia.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Witam serdecznie!

Posiłki powinny być spożywane 4-5 razy na dobę. Z jadłospisu należy wyrzucić cukier, słodycze, słodkie napoje. Dieta powinna być oparta na mięsie i dobrej jakości tłuszczu - ryby, kurczak, indyk, cielęcina, wołowina, królik, awokado, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek oraz warzywach: dużych ilościach roślin zielonolistnych.

Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0

Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej i cukrzycy jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty