Co jeść i jaki trening wybrać podczas odchudzania?

Ja w tamtym roku doszlam do 64kg ale wszysyko wrocilo i znow moja waga waha sie miedzy 74-75. Nie wiem jaki mam %bf. moglibyscie mi poradzic jak to rozlozyc tak mniej wiecej co ejsc czego uniakc jaki trening najlepiej cwiczyc?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

jeśli chodzi o jedzenie to: regularne posiłki, bogate w pełnoziarniste produkty, warzywa, chude mięso, chudy nabiał, ryby, dużo płynów min. 2l wody niegazowanej
treningi aerobowe czyli dłuższy ale mniej intensywny wysiłek: nordic walking, pływanie, marsz, zajęcia fitness, rower,
najlepiej byłoby jednak zaczerpnąć rady specjalisty, ponieważ parametry diety zależą od wielu czynników
powodzenia!

0

Witam.Radziłam bym udać się do dietetyka który po przeprowadzeniu wywiadu ułoży indywidualny jadłospis. Z ogólnych porad to powinno się jeść 5 posiłków,produkty najlepiej jak są pełnoziarniste,jeść owoce, warzywa,ryby,chude mięso i nabiał.Należy pamiętać o piciu wody ok 1,5-2 litry.Należy pamiętać o wysiłku fizycznym np spacery, basen, rower, rolki, aerobik. pozdrawiam

0

Proponuję analizę składu masy ciała. Podczas aktywności fizycznej zamieniamy tkankę tłuszczową na masę mięśniową. Kilogramy nadal stoją w miejscu, ale różnice widać na obwodach ciała. Warto skonsultować z dietetykiem, który w ofercie ma również diety w aktywności sportowej

0

Witam serdecznie,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis i plan treningowy. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.

Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego. Osobiście mogę polecić zestawy: Mel B, FitnessBlender, Odchudzanie bez kitów, Be Fit Woman, Fitappy, XHitDaily, Tiffany Rothe.


W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam!

Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.

Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty