jeśli chodzi o jedzenie to: regularne posiłki, bogate w pełnoziarniste produkty, warzywa, chude mięso, chudy nabiał, ryby, dużo płynów min. 2l wody niegazowanej
treningi aerobowe czyli dłuższy ale mniej intensywny wysiłek: nordic walking, pływanie, marsz, zajęcia fitness, rower,
najlepiej byłoby jednak zaczerpnąć rady specjalisty, ponieważ parametry diety zależą od wielu czynników
powodzenia!
Witam.Radziłam bym udać się do dietetyka który po przeprowadzeniu wywiadu ułoży indywidualny jadłospis. Z ogólnych porad to powinno się jeść 5 posiłków,produkty najlepiej jak są pełnoziarniste,jeść owoce, warzywa,ryby,chude mięso i nabiał.Należy pamiętać o piciu wody ok 1,5-2 litry.Należy pamiętać o wysiłku fizycznym np spacery, basen, rower, rolki, aerobik. pozdrawiam
Proponuję analizę składu masy ciała. Podczas aktywności fizycznej zamieniamy tkankę tłuszczową na masę mięśniową. Kilogramy nadal stoją w miejscu, ale różnice widać na obwodach ciała. Warto skonsultować z dietetykiem, który w ofercie ma również diety w aktywności sportowej
Witam serdecznie,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis i plan treningowy. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową.
Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Jeżeli chodzi o ćwiczenia fizyczne to stanowią one 30% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność. Najlepiej ćwiczyć od 3do 5 razy w tygodniu. Może Pani skorzystać z pomocy trenera fitness, siłowni lub ćwiczyć w domu. W Internecie znajdzie Pani bardzo wiele zestawów treningowych. Musi Pani dostosować je do własnych możliwości. Powinna Pani zwracać uwagę na prawidłową technikę ćwiczeń aby nie obciążać stawów czy odcinka krzyżowo-lędźwiowego. Osobiście mogę polecić zestawy: Mel B, FitnessBlender, Odchudzanie bez kitów, Be Fit Woman, Fitappy, XHitDaily, Tiffany Rothe.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Efekt jojo podczas odchudzania – odpowiada Ewa Kozłowska
- Brak efektów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odchudzić się z pośladków? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Pomoc w odchudzaniu dla 24-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, żeby zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Od czego zacząć odchudzanie po 30-tce? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak odchudzać się, aby było to bezpieczne dla zdrowia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,