Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Na początku proszę zadbać o regularność posiłków. Dobrze jeśli będzie to 4-5 posiłków dziennie, rozłożonych między sobą ok 3-4 godzin. Bardzo ważne, aby jadła Pani śniadanie przed wyjściem do pracy/szkoły.

Istotną kwestią jest też pice wody mineralnej, ewentualnie źródlanej. Dobrze, jeśli uda się wypić dużą butelkę wody dziennie.

Aktywność fizyczna - przynajmniej 3x30min w tygodniu. Szybki marsz, trucht, jazda na rowerze, pływanie "żabką" wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak ważna jest każda forma aktywności, nawet spacer zamiast podjeżdżania autem czy komunikacją.

Jeśli chodzi o produkty to proszę wybierać: warzywa (czasowo bez ziemniaków),
owoce (1 owoc dziennie np. jabłko, grejpfrut' garść np. truskawek czy malin),
nabiał: ser twarogowy, kefir 0-2%, jogurt naturalny (nie smakowy), ser żółty (max 2 plasterki/dzień), mleko 1,5%,
tłuszcze do spożywania na zimno: olej lniany, oliwa z oliwek (2łyżki dziennie)
masło/margaryna do smarowania pieczywa - proszę ograniczyć
pieczywo razowe żytnie, ryż brązowy,makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, kasza jaglana
mięso: kurczak, indyk, chuda wołowina i wieprzowina
ryby
jaja
obróbka żywności: pieczenie, gotowanie, duszenie
napoje: woda mineralna /źródlana bezsmakowa, kawa, herbata zielona, czerwona, ziołowa

Rezygnujemy ze słodyczy, alkoholu, fast foodów, żywności przetworzonej, drożdżówek, słodkich, kolorowych napojów

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty